[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/18\/macron-jul-2019-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/18\/100x73\/macron-jul-2019-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/18\/macron-jul-2019-xinhua.jpg","size":"245.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

(VIDEO)Macron evakuiran iz pozorišta

Francuske snage sigurnosti evakuisale su predsjednika te države Emmanuela Macrona iz teatra "Les Bouffes du Nord" u Parizu zbog napada antivladinih demonstranata.

Demonstranti su se okupili ispred pozorišta, a nakon poziva na drušvenim mrežama da je Macron u teatru.

Okupljeni su uzvikivali parole, a onda i pokušali ući u zgradu teatra. Potom je francuska policija evakuirala Macrona.

Protesti traju već mjesec i pol a sve zbog plana francuske vlade da reformiše penzioni sistem. 

Od 5. decembra na ulicama su demonstranti, a francuske vlasti novim planom zagovaraju da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plate koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plata iz posljednjih pet godina.

Sindikati su protiv i tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Macronov plan predviđa i izmjene u kriterija zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog umirovljenja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!