[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/sarajevski-ratni-tunel.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/100x73\/sarajevski-ratni-tunel.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/sarajevski-ratni-tunel.jpg","size":"72.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

(VIDEO) Sarajevski ratni tunel je primjer pobjede života nad smrću

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Sarajeva danas zasigurno jeste Sarajevski ratni tunel koji, danas kao Spomenički kompleks Tunel "D-B" djeluje u okviru Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo, široj javnosti poznat kao Tunel spasa.

- Tunel spasa je neposredan rezultat opsade Sarajeva. Rupa koja je služila za dopremanje života - kazao je Feni glasnogovornik tog memorijala Irfan Gazdić.

Istakao je da je najeklatantniji primjer pobjede života nad smrću Sarajevski ratni tunel.

Kako vrijeme prolazi, smatra on, pokazuje se da je Sarajevski ratni tunel jedan od najbitnijih objekata, a ujedno i poteza rukovodstva države za njenu opstojnost uzimajući u obzir okolnosti u kojima je nastao.

- Koliko je samo vojnih, ali i potrepština za civile ušlo u grad kroz njega, koliko je samo novinara koristilo Tunel kao neposredan fizički kontakt sa Sarajevom, te na osnovu tog kontakta napisali nešto iz svog iskustva, koliko je bolesnih, ili ranjenih, upravo kroz Tunel prebačeno na lokacije gdje je pomoć bila dostupna - istakao je Gazdić te dodao da krajnji ishod opsade Sarajeva, ali i agresije na RBiH u cijelosti ne bi bio isti da nije bilo Tunela spasa.

Podsjetio je da se na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, zvanično u historiografiji bilježi početak najduže opsade u modernoj historiji ratovanja, opsadi grada Sarajeva te da postoje historiografi koji za početak opsade Sarajeva uzimaju 1.mart 1992. godine, obzirom da su se već tada pojavile barikade na ulicama.

Istakao je da opsada Sarajeva definitivno predstavlja jednu od tri najupečatljivije i najprepoznatljivije odrednice grada Sarajeva na globalnom nivou.

- Svakako da se Sarajevo može pohvaliti i gastro ponudom, i KK Bosnom, i svojim fudbalskim klubovima i td., ali događaji kao Sarajevski atentat 1914. godine, Olimpijada 1984. godine i Sarajevska opsada 1992-1995. godine u percepciji prosječnog građanina svijeta predstavljaju ono najčuvenije kada je grad Miljacki u pitanju na svjetskom nivou - istakao je Gazdić.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG KOJI JE PROŠLE GODINE ZABILJEŽILA EKIPA MAKEDONSKE TELEVIZIJE TOKOM POSJETE SARAJEVU:

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!