[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/22\/nedzad-ahatovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/22\/100x73\/nedzad-ahatovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/22\/nedzad-ahatovic.jpg","size":"249.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

IZ ARHIVA STARTA/ Nedžad Ahatović: Šta je s novcem koji je Rusija obećala Dodiku

Ekspert za sigurnost, Nedžad Ahatović, za Start je još 2019. godine govorio o ruskom utjecaju u BiH i regiji. Upozoravao je još tada da ne treba biti naivan i da Bosna i Hercegovina, bez obzira što je mala, ima značajnu poziciju:  

" U tom kontekstu ruski interes ide u pravcu da može uvijek da izazove konflikt , žele da dođu u poziciju  da imaju političke snage na terenu sa kojima mogu da manipulišu da izazovu konflikt kada je to njima potrebno. Ukoliko se desi da im to zatreba oni će proizvesti konflikt u BiH , to je nedvojbeno , imaju političke predstavnike i dovoljno su uticajni da to mogu da naprave.

Ne zaboravite da je 2014. godine na jednoj press konferenciji Dodik izjavio da mu je obećana pomoć iz Rusije u visini od 625 miliona američkih dolara. Niko ne zna šta je s tim novcem bilo. Mislim da se radi o fondu koji još uvijek  nije aktiviran a koji je upravo namjenjen da se, ukoliko dođe do određenih zaoštravanja situacije na ovom području,  Republika Srpska finansijski može poduprijeti . Ne treba shvatati taj ruski uticaj naivno! "

Ekonomski utjecaj, vojne vježbe, državni interesi,  spirali međuetničkog nasilja.... samo je dio ove zanimljive Ahatovićeve analize. .

Obavezno pogledati VIDEO: 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!