[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/valentin-inzkobhrt.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/100x73\/valentin-inzkobhrt.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/valentin-inzkobhrt.jpg","size":"66.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

(VIDEO) Inzko za BHRT: Odluke Ustavnog suda BiH su konačne, tu nema kompromisa

“Za mene lično, jedan od najcrnjih trenutaka bio je kada su 2009. godine otišle strane sudije i tužioci, ne iz Ustavnog suda, tamo još imamo strance, nego iz sudstva i tužilaštava. To je za mene bio jedan crni trenutak i znao sam da će ići nizbrdo. U tom smislu, mi imamo određenu odgovornost”, rekao je za BHRT visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko.

Govoreći o odgovornosti međunarodne zajednice za trenutno stanje u bh. pravosuđu, pogotovo za djelovanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Inzko je kazao kako su mu tada, 2009. godine, međunarodni faktori kazali da u Bosni i Hercegovini ima odličnih sudaca i tužitelja.

“Inzko, sad ćeš vidjeti, sad će domaći faktor uraditi svoj posao, ima odličnih pravnika, oni će preuzeti odgovornost, ono što su ranije radili stranci – To je bila zabluda i mislim da pravosuđe ide nizbrdo. Sigurno da je jedan od centralnih problema i Visoko sudsko i tužilačko vijeće”, rekao je Inzko.

Odgovarajući na pitanje o trenutnoj krizi koja potresa političku scenu u Bosni i Hercegovini, najavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o RS-exitu, visoki predstavnik je rekao da je u posljednjih deset godina, koliko je u našoj zemlji, upravo sada dobio najviše poziva od građana koji se pitaju kako dalje.

“Neka gospođa iz Bihaća me čak pitala da li treba da ide kod sina u Austriju. Ja sam im rekao: “Budite mirni sve će biti u redu.” Imali smo i ranije krize, ali ipak, ovaj put, narod je više zabrinut nego ikad.”, kazao je Inzko.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!