[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/venecija-poplave-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/100x73\/venecija-poplave-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/venecija-poplave-twitter.jpg","size":"471.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Venecija razorena u drugom plavnom valu

Gradonačelnik Venecije u srijedu je proglasio grad zonom prirodne katastrofe nakon što je drugi najviši plavni val ikada registrovan zahvatio grad tokom noći, plaveći njenu znamenitu baziliku i ostavljajući brojne trgove i ulice duboko pod vodom.

Lokalni mještanin iz Pellestrine, jednog od brojnih otoka u venecijanskoj laguni, poginuo je kada ga je pogodio grom dok je koristio električnu pumpu za vodu, saopćila je vatrogasna brigada.

Gradski zvaničnici saopćili su da je plavni val dostigao vrhunac od 187 centimetara u 22,50 sati u utorak, tek nešto ispod rekordnih 194 centimetra iz 1966. godine.

Noćni snimci prikazuju bujicu vode uzburkanu snažnim vjetrom kako prolazi kroz centar grada, dok je Luca Zaia, guverner regije Veneto opisao taj prizor kao "apokaliptično razaranje". 

Gradonačelnik Luigi Brugnaro izjavio je da je situacija dramatična.

- Tražim od vlade da nam pomogne. Cijena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promjena - navodi on na Twitteru.

Kazao je da će objaviti zonu prirodne katastrofe i tražit će uvođenje vanrednog stanja  koje bi omogućilo oslobađanje sredstava za sanaciju šteta. 

Trg Svetog Marka potopljen je s više od metar vode, dok je susjedna Bazilika Svetog Marka poplavljena po šesti put u 1.200 godina,  ali već četvrti put u posljednjih 20 godina.

Nasip je dizajniran u 1984. kako bi zaštitio Veneciju od visoke plime kakva je zabilježena sinoć, ali je više milijardi eura vrijedan projekt, poznat kao Mose, ugrožen korupcijskim skandalima i još nije operativan.

Brugnaro je kazao da je bazilika pretrpjela teške štete, ali nikakvi detalji nisu bili dostupni o stanju njene većinski vizantijske unutrašnjosti, čuvene po bogatim mozaicima.

Njen upravnik je izjavio da je bazilika ostarjela 20 godina u jednom danu kada je bila poplavljena u prošloj godini, prenosi Reuters.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!