[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/santic1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/100x73\/santic1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/santic1.jpg","size":"425.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Velika pjesnička imena na 100. Šantićevim večerima poezije

Na 100. Šantićevim večerima poezije u Mostaru u srijedu navečer nastupili su pjesnici, dobitnici Književne nagrade ''Aleksa Šantić'', Stevan Tontić, Đorđo Sladoje, Luko Paljetak i Veselin Gatalo.

Stihove pjesnika, dobitnika nagrade koji nisu živi i koji nisu mogli doći u Mostar, čitao je glumac Velimir Njirić.

Književnik Veselin Gatalo, koji je i moderirao pjesničku veče, kazao je da su u Mostaru na 100. Šantićevim večerima bili svi dobitnici Književne nagrade ''Aleksa Šantić'', neki svojim prisustvom, a neki svojim pjesmama.

''Sto godina je sto godina, srpska kultura je srpska kultura. Ovo veče bilo je jednako dobro kao i večeri koje su se organizovale još u Šantićevo vrijeme'', kazao je Gatalo.

Pjesnik Đorđo Sladoje istakao je da je velika stvar proslavljati 100. Šantićeve večeri poezije, što govori o snazi tradicije, književne i duhovne te tradiciji čuvenog 'mostarskog kruga' od prije stotinjak godina kada je Mostar bio jedan od glavnih kulturnih centara kod Srba.

''Šantić, Dučić, Ćorović i ostali kulturni apostoli, pretvarali su tada Mostar iz mahale u ozbiljan grad i evo 100 godina nakon toga Šantićevo ime i djelo i dalje zrači duhovnom snagom i ljepotom i svim što simbolizuje u srpskoj kulturu. Njegove pjesme postale su dio narodne kulture, ušle u svakodnevni govor kao Njegoševe i Zmajeve. On je pjesnik toga reda i to će trajati'', kazao je Sladoje, dodajući da mu je drago što se Šantić vraća u Mostar te što ''Prosvjeta'' organizuje jednu važnu kulturnu i duhovnu manifestaciju.

Pjesnik Stevan Tontić izrazio je zadovoljstvo što je učesnik 100. Šantićevih večeri, jer je to manifestacija sa najdužom tradicijom u regionu.

Tontić je napomenuo da je nagradu dobio 1985. godine te da se u Mostaru sreo sa dragim prijateljima.

Pjesnik Luko Paljetak takođe je naveo da mu je velika čast biti učesnik 100. Šantićevih večeri poezije, sresti drage ljude i govoriti stihove pred cijenjenom publikom.

Šantićeve večeri poezije nastavljaju se večeras predstavljanjem knjige ''Gledajmo se u oči'' vladike diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19 časova, dok je u petak, 11. oktobra, premijera predstave ''Što te nema'' u Narodnom pozorištu Mostar, saopćeno je iz Organizacionog odbora manifestacije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!