[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/vakcina-koronavirus-astrazeneca-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/100x73\/vakcina-koronavirus-astrazeneca-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/vakcina-koronavirus-astrazeneca-twitter.jpg","size":"72.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Velika Britanija donira devet miliona doza AstraZenece zemljama u razvoju

Velika Britanija donira devet miliona doza vakcine AstraZeneca zemljama u razvoju, uključujući Indoneziju, Jamajku i Keniju, što je prvi put da Britanija šalje vakcine zemljama u razvoju tokom pandemije.

Britanija ima jednu od najvećih svjetskih stopa vakcinacije protiv koronavirusa, više od 70 posto odraslih osoba se vakcinisalo. Ta zemlja je dobila pozive da donira vakcine mnogim zemljama kojima one nedostaju, javlja AP. 

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da će ove sedmice započeti isporuke pet miliona doza u sklopu programa distribucije vakcina COVAX, koji podržava UN, i još četiri miliona direktno u zemlje, uključujući Tajland, Vijetnam, Kambodžu i nekoliko karipskih država.

Oko 817.000 doza vakcina ide u Keniju, čiji je predsjednik Uhuru Kenyatta u posjeti Velikoj Britaniji gdje će se sastati s premijerom Borisom Johnsonom.

Pošiljke vakcina su prve u sklopu britanske obaveze da donira 100 miliona doza do juna 2022.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!