[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/vehid-sehic-219012-630x420.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/100x73\/vehid-sehic-219012-630x420.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/vehid-sehic-219012-630x420.jpeg","size":"47.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Vehid Šehić: U izbornoj godini se ne trebaju praviti izmjene izbornog zakona

Viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (U.S. State Department) zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst, razgovarali su danas s predstavnicima civilnog sektora u Bosni i Hercegovini o izmjenama izbornog zakona i aktuelnoj situaciji. Američki predstavnici željeli su da čuju i glas građana o ovom pitanju, nakon čega će nastaviti razgovore s predstavnicima vlasti.

Prema riječima Vehida Šehića, pravnog eksperta, člana Foruma građana Tuzla i bivšeg člana CIK-a, nema nikakvog papira, misleći na navode da se Amerikanci doći s gotovim prijedlogom, piše N1.

“Željeli smo kao građani ove države poručiti da ovaj proces mora biti transparentan jer smo svjedoci da nakon sastanka budu različite izjave, nikada jedinstvene i to stvara zabunu kod građana. O modelima se još razgovara. Nema nikakvog papira. Pokušava se kroz razgovore sa strankama pozicije, opozicije i predstavnicima građanskog društva doći do rješenja”, rekao je Šehić.

Kazao je kako bi se do rješenja relativno brzo došlo kada bi postojala odgovornost prema BiH.

Naveo je i to kako se u izbornoj godini ne trebaju praviti izmjene izbornog zakona jer bi to uvjetovalo i izmjenu akata Centralne izborne komisije.

“To bi moglo dovesti do situacije da izbori ne budu pripremljen na način kako zakon kaže. Krajnji rok morao bi biti januar kada bi se usvojile izmjene u oba doma Parlamenta BiH”, poručio je Šehić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!