[{"img":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","thumb":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/300x300\/no_photo.png","full":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"171.17","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Vijesti / Svijet

Vedžih Redžepović , alias Ved Redic, buduća zvijezda u SAD

Rođeni Sarajlija Vedžih Redžepović (27), alias Ved Redic, buduća je zvijezda u SAD. Glumio je u filmovima „Neighbors“, „A Life Lived“, „Pass the Light“, „Pitch“... Sve to se desilo u posljednje dvije godine. Nedavno je završio snimanje filma „Tomislavov dnevnik“, koji je ušao u konkurenciju New York Film Festivala, a režirao ga je Wei-Tai Liu.
Zašto alias?

- Ime mi je dosta teško za izgovaranje na engleskom pa sam uzeo po prva tri slova imena i prezimena. Prvo je bilo Ved Red, ali sam onda stavio i onaj nastavak „ic“ da se zna da sam iz Bosne!

Ukratko nam se predstavite?

- Rođen sam u Sarajevu, gdje sam živio do početka rata, kada smo otišli u Njemačku. Tamo sa živio sedam godina. Nismo mogli tamo ostati u izbjegličkom kampu i rekli su nam da preko IOM-a imamo prevoz do Amerike. Prvo smo bili u Kentuckyju, a poslije tri godine smo otišli u San Diego. U školi sam išao u mali teatar i to mi se mnogo svidjelo. Ali kada smo preselili u Ameriku bilo je dosta teško da to i nastavim. Tako sam se počeo baviti sportom, tačnije fudbalom, ali me je omela povreda. Završio sam u Americi političke nauke i godinu dana sam radio za administraciju predsjednika Baracka Obame u San Diegu, u Californiji. Nakon toga sam se preselio u Los Angeles, prošle godine, sa ciljem da nastavim sa glumom. Ostvario sam i neke uloge dok sam radio za administraciju Obame.

KINA I TAJVAN


Da li ste završili i neke glumačke škole?

- Naravno. Završio sam Advanced Shakespeare reading course, Advanced scene reading, Advanced Film and Television, a trenutno pohađam Anthony Meindl Acting School, scene study.

Da li ste već ostvarili neke uloge u Americi?

- Da. To se naravno može vidjeti detaljnije i na IMDB, kao i na mom veb-sajtu www.vedredic.com. Glumio sam u filmovima: „Neighbors“, „A Life Lived“, „Pass the Light“, „Pitch“... Sve to se desilo u posljednje dvije godine. Završio sam i snimanje filma „Tomislavov dnevnik“. Već je ušao u konkurenciju New York film festivala, a režirao ga je Wei-Tai Liu, inače tajvanski režiser. Film se bavi srpsko-hrvatskim sukobom, a ja glumim srpskog generala Gorana Ivanovića. Režiser je zapravo htio prikazati problem Kine i Tajvana, ali je to moglo biti politički problematično pa je pokušao taj problem prikazati kroz sličnu problematiku Srba i Hrvata. Ja sam se prijavio na audiciju, tražili su ljude sa ovih prostora, a od 30-ak kandidata, oni su izabrali mene.


Da li je honorar bio zadovoljavajući?

- Jeste!

Koliko ste često u Sarajevu?

- Od 2010. dolazim svake godine i ostajem bar mjesec dana.

Kojim povodom?

- Dolazim zbog porodice i Sarajevo Film Festivala.

Imate li ikakve kontakte sa bh. producentima i domaćom filmskom industrijom?

- Nažalost, nemam još, mada moram priznati da nisam do sada ni pokušavao, ali bih svakako rado prihvatio rad u našim filmovima.

ŠERBEDŽIJA JE GLUMČINA


Možete li napraviti neku usporedbu, iako to zvuči pretenciozno, između holivudske i bosanske filmske industrije koja je poprilično dinamična?

- Moram prvo reći da se Sarajevo zaista lijepo izgradilo u posljednjih pet, šest godina, a za vrijeme SFF-a mi se čini kao mali Hollywood. Na kraju krajeva, čak je i Robert De Niro bio oduševljen.

Koliko dolazak tih velikih zvijezda znači za renome festivala u inostranstvu?

- Znači mnogo. De Niro nije krio oduševljenje Sarajevom i Balkanom generalno i obećao je da će se vratiti. On je, naravno, jedno od najvećih imena Hollywooda.

Zna li Hollywood za nas?

- Kako da ne. Angelina Jolie je ovdje pravila film, dolazio je i Brad Pitt. Edin Gali je tamo veliko ime, a on je također s ovih prostora. Na SFF su dolazila i mnoga druga velika imena. Snimljeni su mnogi filmovi sa tematikom BiH i ovih prostora u kojima su glumili najpoznatiji glumci. Dolazak velikih imena znači mnogo i na neki način vas počnu upoređivati sa Hollywoodom.

Koga biste izdvojili od glumaca s ovih prostora?

- Rade Šerbedžija je svakako vrhunski glumac, sa sjajnom karijerom i ulogama u velikim filmovima. On je veliko ime u Americi, a imao sam priliku i da ga upoznam u LA-u. Goran Višnjić je također poznat.

Praktično svi naši glumci imaju problem akcenta koji ih limitira za uloge u američkim filmovima. Vi taj problem nemate?

- Meni je engleski kao maternji, a pored njega govorim relativno dobro njemački i arapski. Najslabiji mi je zapravo bosanski!

Imate li agenta?

- Imam agenta za filmove i agenta za reklame, a već sam ih snimio nekoliko.

TALENAT, PA SVE OSTALO


Vi zapravo tek sada ozbiljno ulazite u svijet glume?

- Može se reći da sam se tek u posljednje vrijeme glumi posvetio sto posto.

Koliko je teško doći do uloge u Americi i šta je zapravo presudno?

- Naravno, talenat je osnovni preduslov kao i svugdje. Morate vjerovati u sebe, i stalno ulagati u sebe. Treba vam samo jedna prava prilika da uđete u taj svijet i to vam je ulazak u cijelu industriju. Ja još uvijek čekam tu šansu.

Da li ste ikada bili blizu?

- Pa mislim da je to ovaj posljednji film koji sam spomenuo „Tomislavov dnevnik“, gdje imam glavnu ulogu. New York Fim Festival je zaista jak festival. Producenti sada pokušavaju da ga uvrste i u Sundance festival i u Cannes. Premijera se inače očekuje negdje između kraja septembra i decembra. Festival u New Yorku je oko 10. novembra.

SVE, SAMO ROMANTIKA NE


Koje uloge najviše volite?

- Nisam baš romantičan tip pa nisam baš za romantičnih komedija. Sve ostalo može.

Kakvi su budući planovi?

- Krajem septembra imam audiciju za TV-seriju „Thirteen Reasons Why“ na Netflixu. Izvršni producent serije je Selena Gomez.

MUSLIMANI U AMERICI


Imali ste i političko iskustvo. Trump ima neke zaista šokantne izjave. Kakav je trenutno položaj muslimana u SAD-u, imaju li problema?

- Ma, Trump je lud čovjek. Hoće da razdvaja ljude po religiji i rasi. Najbolje bi bilo da pobijedi Hillary Clinton. Neki muslimani, naročito oni koji imaju brade pa ih vizualno povezuju sa muslimanima, imaju već određene probleme. Ja nemam. Visok sam, imam plave oči. Svi me smatraju tipičnim Amerikancem pa me niko ne pita ni odakle sam ni šta sam.

POZNATI U RESTORANU


Vaš otac drži restoran u koji također navraćaju filmske zvijezde?

- Da. Moj otac drži restoran pored mora u San Diegu. Zove se „Arslan's Gyros“. Pravimo grčku i našu bosansku hranu. Jednom prilikom je dolazio Morgan Freeman, kao i Sophie Turner, poznatija kao Sansa Stark iz serije „Game of Thrones“.

Imate li želju da zaigrate u nekom bh. projektu?

- Vrlo rado. Ja sam rođen ovdje. Mnogo mi se sviđa ovdje i zbog uloge bih bio spreman i da preselim.


Koje vam je osnovno zanimanje ili možda već sada živite od glume?

- Iako sam se tek nedavno ozbiljno posvetio glumi, ja već sada dovoljno zarađujem da mogu živjeti od glume. Ne bavim se više ničim drugim. Od glume mogu i da plaćam stan, hranu, časove glume, teretanu...

Podijelite ovaj članak!