[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/avantuna-bihacfestival.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/100x73\/avantuna-bihacfestival.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/avantuna-bihacfestival.jpg","size":"123.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Večeras počinje drugi 'Avant&Una' Bihać film festival

Večerašnjim svečanim otvaranjem i premijerom filma "Mater" reditelja Jure Pavlovića počinje drugi "Avant&Una" Bihać film festival. U periodu od 5. do 9. augusta bihaćkoj publici bit će prezentirano više od 40 filmskih radova.

-Drugo izdanje našeg festivala, a već s ponosom možemo reći da nas prepoznaju renomirane svjetske produkcije. Zaista smo ostvarili potencijal za kvalitetnu selekciju filmova u takmičarskom programu i imponuje nam da imamo i premijerna prikazivanja. Ove smo godine selektovali 40 radova, koji su stigli iz skoro cijelog svijeta. Respektabilni žiri će procijeniti ko to zaslužuje glavnu nagradu 'Unsku sirenu', te naravno vrednovati ostale nagrade - rekao je direktor "Avan&Una" festivala Mirsad Ćatić.

Naglašeno je kako bihaćki filmski festival od početka prati standarde tehničke opremljenosti i podrške.

-Imamo osam projekcijskih platna i dva projektora, dok ćemo od iduće godine imati i DSP projektor. Trudimo se pratiti sve svjetske standarde tehničke opremljenosti kada su u pitanju renomirani festivali. Zbog mjera i preporuka o ponašanju uslovljenih pandemijom koronavirusa, osigurali smo drive in kino, kino na Uni i kino u Gradskom parku - kazao je član direkcije festivala Elmir Rekić.

Direktor Kulturnog centra u Bihaću Alen Zulić svrstao je Avantura film festival među događaje od posebnog značaja za kulturnu i turističku promociju Bihaća i Nacionalnog parka Una.

-Avantura film festival u Bihaću je samo još jedan od bisera ovdašnje turističke ponude. Nakon Una regate, muzičkih festivala, Bihaćkog ljeta, EKOBIS-a i drugih događaja, ovim Bihać uvrštavamo i na kartu filmskih festivalskih destinacija - dodao je Zulić.

"Avan&Una" Bihać film festival bit će otvoren večeras u Kulturnom centru u Bihaću, dok je festivalska završnica i zatvaranje predviđena na Sokolačkoj kuli kod Bihaća.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!