[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/09\/rsz-plakat.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/09\/100x73\/rsz-plakat.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/09\/rsz-plakat.jpg","size":"401.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Ususret 24. Sarajevo Film Festivalu

U 24. izdanju Sarajevo Film Festivala (SFF), koje će biti održano od 10. do 17. augusta, od 50 filmova koji se takmiče za nagrade “Srce Sarajeva”, čak 22 filma će imati svoju svjetsku premijeru, dok će osam filmova zabilježiti međunarodne premijere. To znači da će više od polovice filmova u takmičarskim programima Sarajevo Film Festivala imati svoje 'vatreno krštenje' u Sarajevu, odnosno svoje prvo pojavljivanje u međunarodnoj javnosti. Ukupno će u svim programima Festivala biti održano 45 svjetskih i 25 međunarodnih premijera, što Sarajevo Film Festival potvrđuje najjačim filmskim festivalom u regionu, mjestom koje reditelji i producenti biraju kao polazište, prvo mjesto prikazivanja svojih filmova.

Konkurencija jača nego ikad, filmski naslovi iz Cannesa, Berlina, svjetske zvijezde i novi, regionalni filmski talenti, i ove će godine obilježiti Festival u Sarajevu.

-Sretni smo da će ove godine SFF ugostiti neke od najvećih režisera današnjice, autore koji pomiču trendove u svijetu savremene filmske umjetnosti. Posjetioci festivala će imati priliku da vide filmove i pozdrave, između ostalog, dobitnika Oscara Pawela Pawlikowskog, čijim filmom „Hladni rat“ otvaramo 24. izdanje festivala. Sa nama će biti i dvostruki Oscarovac Asghar Farhadi, koji će predsjedavati žirijem Takmičarskog programa, te dobitnik Zlatne palme u Cannesu, turski reditelj Nuri Bilge Ceylan čiju ćemo retrospektivu filmova imati priliku vidjeti, kao i izložbu njegovih fotografija. Uz svjetske filmske zvijezde i filmske naslove koji su označili proteklih godinu dana na svjetskim festivalima, misija SFF-a ostala je ista: otkrivanje i promoviranje autora iz regije. S ponosom ističemo takmičarske programe Festivala s pregršt svjetskih i međunarodnih premijera autora iz regije koji će se takmičiti za Srce Sarajeva, što ovogodišnju selekciju čini jednom od najboljih u proteklih 15 godina -  izjavio je direktor SFF-a, Mirsad Purivatra.

 

Vijesti iz Sarajeva glavne u svjetskim medijima

 

Dvadeset i četvrto izdanje SFF-a biće otvoreno 10. augusta filmom “HLADNI RAT” oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje osvojio nagradu za najbolju režiju na posljednjem, 71. Cannes Film Festivalu. Ovaj film u Sarajevu će predstaviti sam Pawlikowski, u okviru programa Open Air, a film će istovremeno biti prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo. Dan nakon otvaranja SFF-a publika će imati priliku da razgovara sa Pawlikowskim u okviru programa „Kafa sa...“. U Sarajevu će kao predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film biti i iranski reditelj i scenarist Asghar Farhadi, dvostruki dobitnik Oscara.

Vijest da Asghar Farhadi dolazi u Sarajevo i da će filmom “HLADNI RAT” Pawlikowskog biti otvoren 24. SFF objavili su i svjetski mediji, među kojima i Screen Daily, The Hollywood Reporter, Cineruopa, ImDb i brojni drugi i prenijeli ih i na svojim društvenim mrežama. SFF još jednom postaje mjesto središte filmske umjetnosti u ovom dijelu Evrope.

rsz-openair.jpg

10 filmova u Takmičarskom programu - igrani film

U Takmičarskom programu – igrani film 10 je filmova u borbi za nagrade “Srce Sarajeva”: četiri svjetske premijere, jedna međunarodna i pet regionalnih.

Svjetske premijere na SFF imat će filmovi „JEDAN I PO PRINC“ iz Rumunije, u režiji Ane Lungu, zatim turski film „KRADLJIVCI GOLUBOVA“ u režiji Osmana Doğana, koprodukcija Rumunije i Poljske „LJUBAV 1. PAS“ u režiji Florina Șerbana i novi film Bobe Jelčića „SAM SAMCAT“, koprodukcija Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore i BiH. Inače, Jelčić je na 19. SFF-u za svoj film „OBRANA I ZAŠTITA“ osvojio Specijalno priznanje žirija, dok je glumac iz ovog filma Bogdan Diklić osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca. Međunarodnu premijeru u Takmičarskom programu igranog filma 24. SFF-a imat će hrvatski film „MALI“ Antonija Nuića. Regionalne premijere imat će pet filmova: film „ÁGA“ (režija Milko Lazarov, koprodukcija Bugarske, Njemačke i Francuske), “HORIZONT“ u režiji Tinatin Kajrishvili (Gruzija, Švedska), mađarski film “JEDAN DAN“ (režija: Zsófia Szilágyi), “LIMUNADA“ u režiji Ioane Uricaru (koprodukcija Rumunije, Kanade, Njemačke i Švedske) i film Ognjena Glavonića „TERET“ (Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar). O najboljima odlučuje stručni žiri koji ove godine radi u sastavu Asghar Farhadi, reditelj i scenarist iz Irana (predsjednik žirija), Judita Franković Brdar, glumica iz Hrvatske, Mike Goodridge, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao iz Velike Britanije, Brigitte Lacombe, fotografkinja iz Francuske i Ana Urushadze, scenaristica i rediteljica iz Gruzije. Urushadze je inače na prošlogodišnjem SFF za svoj debitanstki igrani film “STRAŠNA MAJKA” osvojila Srce Sarajeva za najbolji igrani film.

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film

U Takmičarskom programu - dokumentarni film ukupno je 16 filmova, od čega će više od polovine imati svjetsku i međunarodnu premijeru u Sarajevu. Izabrani filmovi reflektiraju snažno sliku svijeta u kojem živimo, posmatranu kroz filmski autorski kreativni izričaj. Zanimljivo je da većina reditelja i producenata debituje u dugometražnoj dokumentarističkoj produkciji, a značajno je istaknuti da je više od polovine filmova ostvarenje rediteljica i producentica. Svjetske premijere imat će filmovi „GHETTO BALBOA“ iz Mađarske – režija: Arpad Bogdan, „DEVETOMJESEČNI RAT“, koprodukcija Mađarske, Katara – režija: László Csuja, slovenački film „FUNDAMENTI“ (režija: Peter Cerovšek), “IKEA FOR YU“, koprodukcija Hrvatske i Švedske (režija: Marija Ratković Vidaković, Dinka Radonić), bugarski film „KALIN I ZATVORSKA EKIPA“ (režija: Petko Gyulchev), „SESTRE“, koprodukcija BiH i Hrvatske, u režiji Zdenka Jurilja i crnogorski film „TAM 4500“ u režiji Momira Matovića. Međunarodne premijere imat će filmovi „BIGGER THAN LIFE“ (Makedonija, Njemačka, Italija, režija: Adnan Softić), „CRY BABY, CRY“ (Austrija, režija: Antonin Svoboda), „OKUPIRANI BIOSKOP“ (Srbija, Hrvatska, režija: Senka Domanović). Regionalne premijere imat će filmovi „4 GODINE U 10 MINUTA“ iz Srbije, u režiji Mladena Kovačevića, „90 SEKUNDI U SJEVERNOJ KOREJI“, koprodukcija Hrvatske i Holandije, u režiji Ranka Paukovića, koprodukcija Turske, BiH i Grčke “ČISTILIŠTE“, režija: Didem Pekün, mađarski film „JEDNOSTAVNE LEKCIJE“ (režija: Dorrotya Zurbó) i hrvatski film “SRBENKA“ u režiji Nebojše Slijepčevića. Bh. premijeru u sekciji dokumentarnog filma imat će film „DOK SE TATA NE VRATI“, koprodukcija Gruzije, Francuske i Njemačke, u režiji Mari Gulbiani.

11 ostvarenja u konkurenciji kratkog filma

I sekcija Takmičarskog programa – kratki film je uzbudljiva: od preko 500 prijavljenih i pogledanih filmova, publika će imati priliku da vidi 11 u ovogodišnjoj konkurenciji, od čega je čak šest svjetskih i pet regionalnih premijera te jedan omnibus izvan konkurencije. Svjetske premijere imat će filmovi „DAH“ (BiH, 2018, režija: Ermin Bravo), „MORSKI BRIZ“ (Rumanija, 2018, režija: Cecilia Stefanescu), „PELOID“ (Crna Gora, 2018, režija: Bojan Stijović), „SMRT BIJELA KOST“ (Hrvatska, 2018, režija: Filip Mojzeš), „ŠUMA“ (Grčka, 2018, 18 min., režija: Lia Tsalta), „VAN SEZONE“ (Mađarska, 2018, 10 min., režija: Orsolya Lang). Regionalne premijere imat će filmovi „HECTOR MALOT: POSLJEDNJI DAN GODINE“ (Grčka, 2018, režija: Jacqueline Lentzou), „LEDENI BREGOVI“ (Grčka, SAD, 2018., režija: Eirini Vianelli), „NEPUTOVANJA“ (Srbija, Slovačka, 2018, režija: Ana Nedeljković, Nikola Majdak Jr.), „SVE JE TAKO DALEKO“ (Rumunija, 2018, režija: Emanuel Pârvu) i „TITANYUM“ (Turska, Kanada, 2018, režija: Gökçe Erdem). U programu Takmičarski program – kratki film, izvan konkurencije bit će prikazan omnibus „DUBOKI REZOVI“ (Hrvatska, 2018, režija: Dubravka Turić, Filip Mojzeš, Filip Peruzović), koji će zabilježiti međunarodnu premijeru.

U drugom izdanju Takmičarskog programa – studentski film (selektorica Asja Krsmanović)  je 13 kratkih i srednjemetražnih filmova u zvaničnoj selekciji. U ovom programu bit će prikazano 10 igranih, dva dokumentarna i jedan animirani film, čije trajanje ne prelazi 60 minuta, a koji su nastali kao dio nastavnog procesa na nekoj od regionalnih filmskih škola. Van konkurencije bit će prikazan i jedan dugometražni igrani film, te omnibus diplomiranih reditelja Sam Spiegel Film and Television School i tri filma gostujuće filmske škole London Film School. Time i ove godine SFF donosi bogat i raznovrstan program studentskog filma koji kvalitetom ne zaostaje za profesionalnom filmskom produkcijom regiona. Filmovi u konkurenciji takmiče se za nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film.

“Hladni rat” za otvorenje 24. SFF-a

Dolazak na 24. SFF oskarovcu Pawlikowskom će biti drugi dolazak na SFF: 2015. godine je u okviru 20. izdanja Festivala predstavio film “Ida”, koji je potom nagrađen Oscarom. Film “Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, “Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima. Uloge u filmu su ostvarili: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn.

Farhadijev film u Open Airu

Publika SFF će u okviru programa Open Air imati priliku pogledati najnoviji film Asghara Farhadija EVERYBODY KNOWS (2018.) s Penélope Cruz i Javierom Bardemom, koji je svečano otvorio ovogodišnji 71. Cannes Film Festival i prikazan u njegovom takmičarskom programu.

Posvećeno: Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, biti će gost programa Posvećeno 24. SFF-a. Ceylan, inače diplomirani inžinjer elektrotehnike čija je prva ljubav bila fotografija, izuzetan je umjetnik i pokretačka snaga globalne produkcije art-house filma. Rođen je u Istanbulu 1959. godine. Njegov kratki film „KOZA“ je prikazan u takmičarskom programu Filmskog festivala u Cannesu 1995. postavši prvi turski kratki film koji je uvršten u zvaničnu selekciju tog prestižnog festivala. Sa dugometražnim igranim filmovima „KASABA“ (1997) i „MAJSKI OBLACI“ (1999) je postigao međunarodni ugled i osvojio brojne nagrade. Njegov treći dugometražni igrani film, „DALEK“ (2002), je postao najnagrađivaniji film u istoriji turske kinematografije osvojivši ukupno 43 nagrade, uključujući 23 međunarodne među kojima i Grand Prix i nagradu za najboljeg glumca Filmskog festivala u Cannesu. U Cannesu je 2006. godine osvojio nagradu FIPRESCI za film „KLIME“, a dvije godine kasnije i nagradu za najboljeg reditelja za film „TRI MAJMUNA“ koji je potom postao prvi turski film uvršten u uži izbor za dodjelu nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka. Ceylan se vratio u Cannes 2009. kao član glavnog festivalskog žirija, a dvije godine kasnije i sa filmom „BILO JEDNOM U ANADOLIJI“ , snimljenim u međunarodnoj produkciji u kojoj je učestvovala i Bosna i Hercegovina - sa kojim je osvojio Grand Prix. Ceylanov naredni film, „ZIMSKI SAN“, je 2014. u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom.

Njegov posljednji film, „DRVO DIVLJE KRUŠKE“, u čijoj je koprodukciji učestvovala i BiH, prikazan je u Glavnom, Takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala u Cannesu gdje je naišao na odličan prijem publike i kritičara. Uz uspješnu filmsku karijeru, Ceylan se 2003., dok je tražio lokacije za snimanje filma „KLIME“, vratio svojoj prvoj ljubavi - fotografiji. Film je premijerno prikazan 2006., a Ceylan je iste godine u Solunu u Grčkoj održao prvu izložbu svojih fotografija. Nakon toga je održao izložbe fotografija i u Velikoj Britaniji (London), Turskoj (Adana, Ankara, Antalija, Istanbul i Izmir), Španiji (Granada), Francuskoj (La Rochelle), Poljskoj (Wroclaw), Njemačkoj (Nurnberg) i u Sjedinjenim Američkim Državama (New York).

Sa ciljem da se posjetioci upoznaju sa širinom njegovog talenta, SFF predstavit će izložbu odabranih radova iz Ceylanovog bogatog fotografskog opusa, koja će biti upriličena u okviru ovogodišnjeg Festivala.

 

Predstavljamo: U fokusu 2018.

BESKONAČNI FUDBAL / FOTBAL INFINIT

Rumunija, 2018, 70 min.

Režija: Corneliu Porumboiu

BEZ DODIRA / TOUCH ME NOT

Rumunija, Njemačka, Češka, Bugarska, Francuska, 2018, 125 min.

Režija: Adina Pintilie

BRAK / MARTESA

Kosovo, Albanija, 2017, 97 min.

Režija: Blerta Zeqiri

DRVO DIVLJE KRUŠKE / AHLAT AĞACI

Turska, Francuska, Njemačka, Makedonija, Bugarska, BiH, Švedska, Katar, 2018, 188 min.

Režija: Nuri Bilge Ceylan

KRIJUMČAREĆI HENDRIXA / SMUGGLING HENDRIX

Kipar, Njemačka, Grčka, 2018, 93 min.

Režija: Marios Piperides

MADEMOISELLE PARADIS / LICHT

Austrija, Njemačka, 2017, 97 min.

Režija: Barbara Albert

NE OSTAVLJAJ ME / BIRAKMA BENI

BiH, Turska, 2017, 96 min.

Režija: Aida Begić

RUBEN BRANDT, KOLEKCIONAR / RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐ

Mađarska, 2018, 96 min.

Režija: Milorad Krstić

 

Žiri takmičarskih programa

ŽIRI TAKMIČARSKOG PROGRAMA – IGRANI FILM 

Predsjednik žirija

ASGHAR FARHADI

Reditelj, scenarist (Iran)

JUDITA FRANKOVIĆ BRDAR

Glumica (Hrvatska)

MIKE GOODRIDGE

Umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao (Velika Britanija)

BRIGITTE LACOMBE

Fotografkinja (Francuska)

ANA URUSHADZE

Scenaristica, rediteljica (Gruzija)

ŽIRI TAKMIČARSKOG PROGRAMA – DOKUMENTARNI FILM

LEENA PASANEN

Direktorica festivala DOK Leipzig (Njemačka)

LUCIANO RIGOLINI

Umjetnički fotograf, producent (Švicarska)

MILA TURAJLIĆ

Rediteljica, producentica, scenaristica (Srbija)

ŽIRI TAKMIČARSKOG PROGRAMA – KRATKI FILM

KONSTANTINA KOTZAMANI

Scenaristica, rediteljica (Grčka)

ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVIĆ

Scenaristica, rediteljica (Hrvatska)

ENA SENDIJAREVIĆ

Filmska autorica (Holandija, Bosna i Hercegovina)

ŽIRI TAKMIČARSKOG PROGRAMA – STUDENTSKI FILM

RICHARD KWIETNIOWSKI

Profesor na Londonskoj školi filma (Velika Britanija)

ANDREA RUDERT

Šefica odjela za upravljanje projektima Filmfesta München, selektorica Filmschoolfesta Munich, (Njemačka)

NEVEN SAMARDŽIĆ

Reditelj (BiH)

 

 

Podijelite ovaj članak!