[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/vladimir-usorac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/100x73\/vladimir-usorac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/vladimir-usorac.jpg","size":"69.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Usorac za Start: Korone nema na njivama, sjetva po starom

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH za portal Startbih.ba  kaže da se uprkos koronavirusu i brojnim ograničenjima proljetna sjetva odvija prema planu i da će biti ista kao i prethodnih godina

-Nestašicu soje i stočne hrane smo prijavili nadležnim organima. Oni su poduzimali neke mjere i tu se stanje popravilo. Snabdjevanje se popravilo jer mi uvozimo i do 80% stočne hrane iz Hrvatske i nešto malo iz Srbije. U jednom trenutku je bila velika nestašica jer su kamioni stajali na granici. Nije bilo zabrane, ali je bilo stajanja. Kod seljaka nema koronavirusa. Nema nijedan ni u susjednim državama što je znak da smo mi na njivama. Što se tiče pšenice, možemo zahvaliti Srbiji što je obećala da neće biti zabrane izvoza prema BiH. Što se tiče sjetve, plan je da se sije kao i u prethodnim godinama – kaže Usorac.

Na pitanje da li će pojava koronavirusa na bilo koji način utjecati na promjenu sjetvenih planova dobili smo odričan odgovor.

Sada kada države zabranjuju izvoz hrane u druge države nam samo pokazuje da kada dođe gusto možemo se osloniti jedino na sebe. Za koga da povećamo posijane površine jer znamo da čim prođe korona ljudima će opet draže uvozno nego domaće. Moramo mijenjati svijest da bi kupovali domaće i da jedino tako možemo spasiti sebe. Sjetva će zato biti ista kao i prethodnih godina. Ima dovoljno repromaterijala, nije ništa ni poskupila u odnosu na prethodne godine. Dok pada snijeg i puše vjetar nema sijanja. Sjetva traje do kraja maja jer se pojedine vrste kukuruza siju u petom mjesecu. Snijeg koji pada ovih dana će napraviti problem voću jer je ono već iscvjetalo i izlistalo. Kolika će biti šteta to ćemo tek da vidimo – kaže Usorac.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!