[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/17\/usaidlogo-1600x900.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/17\/100x73\/usaidlogo-1600x900.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/17\/usaidlogo-1600x900.jpg","size":"332.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Info zona/ Kuda vodi radikalizam

USAID: Različite aktivnosti u borbi protiv radikalizma

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) davno je prepoznala veoma bitnu ulogu rješavanja društvenih, privrednih, upravnih i drugih problema koji mogu potaknuti nasilni ekstremizam ili radikalizaciju pojedinaca i zajednica. Uticaj nasilja i ranjivosti koja proizlazi iz ekstremnog nasilja ometa razvoj. Može usporiti ulaganja, spriječiti djecu u školovanju, dodatno opteretiti već krhke sisteme zdravstvene zaštite i potkopavaju političke tranzicije. Zapravo, više od polovice sredstava SAD-a i USAID-a odlazi u zemlje koje su usred sukoba, ili pokušavaju spriječiti propast država.

U 2011. godini, prepoznajući važnost identificiranja i rješavanja osnovnih uzroka ekstremizma, Agencija je donijela Odgovor na nasilni ekstremizam i pobune, koji nudi smjernice o korištenju razvojnog programa za rješavanje pitanja koja potiču ekstremističko nasilje i ranjivost. USAID trenutno upravlja programima koji se posebno bave nasilnim ekstremizmom u Africi, Bliskom Istoku i Aziji. Agencija također finansira sredstva u međuregionalnim programima u Maghrebu i Sahelu, u bliskoj saradnji sa State Departmentom i drugim agencijama, a posebno Fondom za borbu protiv terorističkog partnerstva Trans-Sahare, za koji je USAID ključna provedbena agencija.

Na temelju strogih procjena i analiza, pristup USAID-a se usredotočio na osnaživanje mladih, socijalnu i ekonomsku uključenost, medije i poruke, poboljšanu lokalnu upravu, pomirenje i ublažavanje sukoba. Aktivnosti su prilagođene specifičnim nivoima prijetnje, političkim okruženjima i materijalnim potrebama svake zajednice. Ciljaju različite populacije, npr.: rizični mlađi muškarci, te sve češće, jedinstvena uloga žena u promociji mira i sigurnosti.

USAID konstantno prikuplja kvantitativne i kvalitativne podatke za razvoj, praćenje i vrednovanje ovog programa. Procjene i analize, uključujući određene zemlje i ulogu žena, pomažu razvoju programa u Središnjoj Aziji, Bliskom Istoku, Africi i na Balkanu. U Africi, USAID je razvio internet trening, izgradio platforme za razmjenu znanja i sazvao radionice kako bi osigurao inovacije i učenje. USAID dijeli svoja saznanja kako bi našim partnerima olakšala pristup uprogramu. 

Misije USAID-a u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu imaju u toku programe sprječavanja nasilnog ekstremizma (PVE) koji se fokusiraju na podršku zemlji domaćinu i vladi da spriječi i reagira na nasilne ekstremiste, otpornost zajednice na određene pokretače , jačanje kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti, psihosocijalnu potporu rizičnim mladim ljudima, educiranje roditelja o upozoravajućim znakovima radikalizacije, povećanje ekonomskih prilika kao sredstava za bolježivotne sredine i odgovornosti ili sudjelovanje građana. Intervencije su potaknute najnovijim istraživanjima i usmjerene prema kontekstu zemlje i zajednice.

U Bosni i Hercegovini, Ured tranzicijskih inicijativa radi na smanjenju sposobnosti terorista da regrutuju nove članove, potiču nasilje ili proširuju već postojeće organizacije. Program radi s velikim brojem lokalnih i nacionalnih partnera koji dijele ove ciljeve. U Makedoniji, Ured tranzicijskih inicijativa podupire borbu protiv nasilnog ekstremizma kao savjetnik vlade-domaćina.

USAID možete kontaktirati OVDJE.

Podijelite ovaj članak!