[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/06\/cegar-zoran.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/06\/100x73\/cegar-zoran.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/06\/cegar-zoran.jpeg","size":"87.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Upozorenja na nezakonitost izbora direktora FUP-a, Čampara za poništenje konkursa

Posljednjih dana aktualiziralo se pitanje imenovanja direktora Federalne uprave policije (FUP) za što je konkurs raspisan prije dvije godine. Tada je kao najbolji kandidat ocijenjen aktuelni direktor Granične policije Zoran Galić.

S obzirom na protok vremena takvo imenovanje moglo bi biti nezakonito na što je javno upozorio glavni inspektor Zoran Čegar koji je i sam na listi predloženih kandidata. Ako se desi da politika to ipak učini Čegar je u razgovoru za Patriju najavio da će se žaliti sve do Strazbura.

-   Nije važno hoću li biti ja, ili neko drugi, važne su pravne procedure, važno je da se poštuje zakon. Iskreno, ja znam da nisam podoban onima koji godinama policiju koriste kao štit za kriminalce i narko kartel. Ja znam da nisam podoban Hrvat, rekao je Čegar.

„Shodno pravnoj odredbi koja se odnosi na sami proces imenovanja, konkretno na period da se u roku od trideset dana vrši imenovanje nekog od kandidata predloženih sa liste, te da je po konkretnom konkursu proteklo više od dvije godine kada je sačinjena lista, a da neki od predloženih kandidata, danas ne ispunjavaju uslove koji su egzistirali u vrijeme donošenja konkretne liste, te promijenjeni sigurnosno društveni ambijent u F BiH u pogledu migrantske krize i drugih sigurnosnih izazova, tražim da se od Vas gore relevantnih i pozvanih, dostavi mišljenje. Očitovanje i tumačenje kada je u pitanju konkretna pravna stvar tj. da li se konkretna predložena lista smatra relevantnom obzirom na protok vremena od dvije godine kada je ista sačinjena“ između ostalog navodi se u Čegarovom pismu upućenom OHR-u, Vladi FBiH, FMUP-u, Parlamentu FBiH i drugim institucijama. 

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara smatra da je najrealnije poništiti konkurs jer protok vremena ostavlja sumnju da se pokušava manipulirati institucijama. 

-    Nažalost mi se nekako uvijek nalazimo u fazi v.d-ova kada su u pitanju važne institucije. Ja ću Vladi predložiti onako kako sam dobio od Nezavisnog odbora, a pozivam ministre iz SDA da sa mnom obore ovaj konkurs, rekao nam je Čampara.

Izjave o zaštitnicima narko kartela i kriminalaca u policiji smatra „šupljom pričom“ sve dok oni koji to pominju ne naprave konkretne službene zabilješke, ili podnesu krivične prijave. 

S druge strane nije rijetkost da se prijeti policijskim službenicima i da te prijetnje ne budu procesuirane u tužilaštvima. U takvoj situaciji je kako tvrdi bio i sam Čegar koji je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu KS.

- Prijetili su mi da će me zaklati, ali izgleda da smo osuđeni da se sami štitimo. Ja sam na to spreman, a ako budem morao neće to izgledati lijepo. Sve se kroz adekvatan rad policije u ovoj državi može razjasniti, samo treba dovesti prave ljude, a ne da se ja i slični meni prepadamo pričama o tome koje će sve ljude sa sobom dovesti novi direktor, istakao je Čegar.

Pred Vladom FBiH je lista od nekoliko kandidata koji ispunjavaju uslove za direktora policije. Nije tajna da je HDZ-u stalo da to bude Zoran Galić, koji je i najbolje rangiran.

-  Ko će biti izabran odlučuje Vlada. Ne može se niko vaditi da to baš mora biti Zoran Galić iako je najbolje ocijenjen. Tamo su sve ljudi sa dugim policijskim stažom, a bodovna razlika nije velika. Ali ponovit ću još jednom, smatram najbolje je da se konkurs poništi, rekao je Čampara.

U prilog Zoranu Galiću ne idu ni dešavanja vezana za migrantsku krizu. U javnosti je puno zamjerki na njegov način rukovođenja Graničnom policijom koje idu i toliko daleko da ga optužuju kako više radi u interesu susjedne Hrvatske nego BiH. S obzirom na složenost sigurnosne situacije u našoj zemlji politički je neodgovorno tako važnu instituciju držati bez rukovodstva u punom kapacitetu. Zato FUP treba što prije da dobije direktora, ne Hrvata, Bošnjaka, ili Srbina, već profesionalca, i to po zakonu.

(Izvor: Patria)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!