[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/03\/l-499bae65b15f2d5d7b05b21087a33d82.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/03\/100x73\/l-499bae65b15f2d5d7b05b21087a33d82.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/03\/l-499bae65b15f2d5d7b05b21087a33d82.jpg","size":"68.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Unija za održivi povratak i integracije u BiH prati utrošak javnih sredstava (VIDEO)

Unija za održivi povratak i integracije u BiH provodi projekat kojim prati proces utroška javnih sredstava za održivi povratak u Bosni i Hercegovini.

Utvrđene su određene neregularnosti prilikom trošenja finansijskih sredstava za projekte, koji se realizuju u pogledu integracije i reintegracije povratnika i raseljenih osoba u BiH.

- Zbog toga smo do sada uspostavili komunikaciju i saradnju sa svim institucijama na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou kako bi dodatno utvrdili činjenično stanje na terenu. Na primjer, u Općini Rudo smo uočili problem da se nije izvršila elektrifikacija povratničkog naselja iako su obezbijeđena sredstava za tu namjenu, tako da su mještani još uvijek bez struje - izjavio je na pres-konferenciji koordinator aktivnosti na terenu Dženan Mašetić.

Dodao je da se kroz navedeni projekt teži doprinijeti dosljednoj primjeni Aneksa 7, a to znači implementiranje programa za rekonstrukciju, infrastrukturu, elektrifikaciju, zapošljavanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i obrazovanje.

Ovom prilikom asistentica na projektu Amila Mujić ukazala je da se projekt pod nazivom “Povećanje odgovornosti procesa utroška javnih sredstava za održivi povrataka u BiH” počeo implementirati u junu ove godine, a trajat će do oktobra.

- Unija ovim projektom želi pronaći način odnosno izgraditi određeni model kako bi se proces održivog povratka ubrzao. Smatramo da je to moguće transparentnom i namjenskom raspodjelom sredstava. U skladu s tim projektom je predviđeno praćenje utroška javnih sredstava u periodu od 2018. do 2021. godine kroz segmente infrastrukture, zapošljavanja i slično i u to u 20 općina širom BiH. To su općine u kojima je najviše izdvojeno javnih sredstava. Među njima su Kakanj, Vareš, Travnik, Pale, Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Goražde, Prijedor i Foča - poručila je Mujić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!