[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/fna-109032.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/fna-109032.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/fna-109032.jpg","size":"374.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

UNICEF: Uključiti sve aktere javnog života u ostvarivanje djetetovih prava

 U Mostaru je u utorak održan konzultativni sastanak kreatora medijskih sadržaja i UNICEF-a s ciljem uključivanja svih aktera javnoga života u ostvarivanje djetetovih prava u Bosni i Hercegovini.

- UNICEF BiH želi uključiti sve aktere javnog života, s posebnim fokusom na medije i kreatore javnog mijenja, s ciljem da ukaže na potrebu da se osiguraju sva prava, za svako dijete u Bosni i Hercegovini i da nijedno dijete ne bude izostavljeno ili isključeno - kazala je nakon sastanka u izjavi za novinare voditeljica komunikacija u UNICEF-u BiH Nela Kačmarčik.

Podsjetila je da su prije 30 godina svjetski lideri potpisali povijesnu obvezu prema djeci svijeta usvajanjem Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta - međunarodnog sporazuma o djetinjstvu.

- Potreban nam je sav medijski prostor za razgovor o Konvenciji o pravima djeteta, o napretku u polju prava djeteta, a moramo razgovarati i o problemima s kojima se djeca, roditelji i svi oni koji se o njima brinu susreću, kako bismo pronašli moguća rješenjima za te probleme - kazala je Kačmarčik.

Upozorila je kako prava djeteta nisu samo deklarativna te da svako dijete u svakom pogledu treba biti u mogućnosti ostvarivati svoja prava.

Kada je riječ o zaštiti djece u BiH, Kačmarčik je ustvrdila kako postoji "dosta manjkavosti u sustavu države što se itekako odražava na djecu".

- BiH se obvezala da će ispuniti sva prava za svako dijete što uključuje pravo na preživljavanje, obrazovanje i pravo na razvoj do punog potencijala, a to u zemlji kakva je BiH znači da posebnu pažnju treba usmjeriti na djecu koja su marginalizirana kako bi se ostvario napredak ne samo za djecu nego i za cijelo društvo - kazala je Kačmarčik.

Dodala je da je UNICEF kao agencija UN-a dio sustava koji surađuje s vlastima u BiH i pruža potporu službenim institucijama vlasti te s njima dogovara što su prioriteti za djecu. Po njezinim riječima, UNICEF sluša i djecu, roditelje, te stručnjake i medije, a sve kako bi BiH ispunila svoje obveze kada su u pitanju prava djeteta.

- Pri donošenju svih odluka ili izvršenju postupaka koji utječu na dijete ili na djecu kao skupinu, najvažnija mora biti dobrobit djeteta. To se odnosi kako na odluke koje donose vladina, upravna ili zakonodavna tijela, tako i na odluke koje donosi obitelj - poručila je voditeljica komunikacija u UNICEF-u BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!