[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/211015-veselinka-radovic-photo-sulejman-omerbasic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/100x73\/211015-veselinka-radovic-photo-sulejman-omerbasic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/211015-veselinka-radovic-photo-sulejman-omerbasic.jpg","size":"75.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

UNDP: Snaga poljoprivrednog razvoja je u ženi

Snaga poljoprivrednog razvoja je u ženi, saopćio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena na selu.

Ovaj datum obilježava se svake godine širom svijeta s ciljem da ukaže na težak status žena na selu i oda priznanje za njihovu važnu ali često zanemarenu ulogu u poljoprivredi.

- Prema podacima Ujedinjenih nacija, četvrtinu svjetske populacije čine žene na selu koje rade kao poljoprivrednice, radnice i poduzetnice. Bosna i Hercegovina je u redu najruralnijih zemalja Evrope, gdje oko 60 posto stanovništva živi u ruralnim područjima. Unatoč potencijalu za uzgoj voća, povrća i stoke, u Bosni i Hercegovini tek šest posto ruralnog stanovništva živi najvećim dijelom od poljoprivrede - navode iz UNDP-a.

Ističu primjer porodice Radović iz Bratunca u kojoj Veselinka Radović sa suprugom Nebojšom uzgaja maline više od 20 godina. Mada poljoprivreda nije bila njen prvi izbor zanimanja, u tom poslu je pronašla zadovoljstvo i finansijsku sigurnost.

- Završila sam srednju teksilnu školu i maštala da postanem modna dizajnerica. Ne žalim što nisam ostvarila mladalački san. Moj suprug i ja smo uvijek podržavali jedno drugo i tako smo zajedno započeli rad u poljoprivredi i sada ga uspješno vodimo - objašnjava Veselinka.

Radovići su među kooperantima firme "Herbos nature“ koja otkupljene maline izvozi na tržište Evropske unije.

- Ovaj je posao težak, ali se ne žalimo jer smo ga sami izabrali - kaže Veselinka i dodaje da je porodica, zahvaljujući uzgoju malina, osigurala novac za školovanje djece.

- Ne bih ništa mijenjala u svojim odlukama da se bavim ovim poslom. Poljoprivreda me čini sretnom jer moju porodicu dodatno povezuje i za nas ne predstavlja nikakav teret. Zahvaljujući ovom poslu, naša se djeca školuju - rekla je. 

I veliki broj domaćinstava s područja Tuzlanskog kantona uzgaja različite poljoprivredne kulture i stoku. Oni su kooperanti poljoprivredne zadruge Agropromet iz Siminog Hana, gdje radi Jasmina Nuhanović Nedić.

Ona posljednjih šest godina u ovoj zadruzi pruža savjete kooperantima i brine o kvaliteti proizvoda koje uzgajaju te cjelokupnog procesa rada. Od malih poljoprivrednika vrši se otkup mlijeka, ljekovitog bilja, malina i kornišona.

- Nisam sanjala da ću se ovim baviti, ali taj posao volim. Odgovoran je, ali dinamičan i raznovrsan - pojašnjava Jasmina i dodaje da su joj posjete i kontakti s kooperantima najomiljeniji dio posla.

Uz obilježavanje Međunarodnog dana žena na selu, svake godine se 16. oktobra obilježava i Svjetski dan hrane. Važnu ulogu u različitim poslovima i procesima proizvodnje hrane imaju žene. U tome je zanimanje pronašla Melisa Neimarlija.

- Dok sam završavala srednju školu, često sam se pitala kako nastaju proizvodi i koje se sirovine koriste u njihovoj proizvodnji. Zanimalo me šta mi ustvari jedemo - objašnjava 29-godišnja Melisa, zaposlena kao prehrambeni tehnolog u firmi Očuz u Visokom. Priliku za zaposlenje u ovoj firmi dobila je zahvaljujući projektu EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka.

- Ostvarila sam svoj san. U svakom poslu, pa i ovom, najbitnije su volja i želja da napreduješ i usavršavaš se. Ja se nikad nisam pokajala i ovaj bih posao svima preporučila - rekla je Melisa.

Firma Očuz bavi se proizvodnjom i preradom mesa, a za osiguranje kvaliteta njihovih proizvoda i visokih standarda procesa proizvodnje zadužena je Melisa. Ona uspjeh u poslu nesebično dijeli s kolegama od kojih je, dodaje ona, stekla vrijedna znanja o procesu proizvodnje suhomesnatih proizvoda.

- U ovoj sedmici su nas nekoliko puta telefonski kontaktirali kupci kako bi pohvalili naše proizvode. Meni to pokazuje da svoj posao dobro obavljam. Voljela bih jednog dana napraviti svoj proizvod u kojem će uživati naši kupci - ističe Melisa.

Motivirani i obrazovani radnici važan su faktor uspješnog rada i u firmi Semko iz Visokog, na čijoj web-stranici je navedeno  da su zaposlenici njihova "najveća vrijednost“. Firma se bavi proizvodnjom i preradom mesa od 1968. godine, a danas je prepoznatljiv brend na bosanskohercegovačkom tržištu.

Za osiguranje kvalitete njihovih proizvoda posljednjih šest godina brine mlada i uspješna Lamija Karalija Laletović. Znanja i iskustva koja je stekla radom u nevladinom sektoru i tokom studija na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu prepoznala je ova firma te joj dala priliku za dalje usavršavanje.

- Kao mlada žena zapošljavam se u ovoj firmi i dolazim pred ljude koji znaju taj posao i koji ga žive. Od njih sam tada puno naučila i za to sam im zahvalna. Iako su u mesnoj industriji pretežno zaposleni muškarci, nikada nisam bila suočena s predrasudama što sam žena - objašnjava Lamija.

Ona dodaje da je posao tehnologa izuzetno cijenjen i tražen, izvrsna prilika za mlade osobe koje žele sebi osigurati posao u kojem će imati priliku stalno učiti i nadograđivati znanje i iskustvo.

Potencijal za zaposlenje u poljoprivredi prepoznale su mnoge žene od kojih su danas neke uspješne poduzetnice čije kompanije ostvaruju značajne poslovne uspjehe i van granica Bosne i Hercegovine.

Veselinka, Jasmina, Melisa i Lamija u svojim profesijama su pronašle zadovoljstvo i ekonomsku nezavisnost, zbog čega od tih poslova ne planiraju odustajati.

Kompanije u kojima rade podržane su bespovratnim novcem u okviru projekata EU4BUSINESS i EU4AGRI, koje Evropska unija finasira za razvoj privatnog sektora u BiH, otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta te oporavak od krize prouzrokovane pandemijom.

U prvom projektu, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima putem finansijske i tehničke pomoći.

U okviru projekta EU4AGRI, EU podržava jačanje konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. EU je za oba projekta izdvojila ukupno 35 miliona eura bespovratnih sredstava.

Projekte provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s Češkom razvojnom agencijom (za EU4AGRI) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH te Međunarodnom organizacijom rada (ILO) (za EU4Business).

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!