[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/irak-protesti-7-oktobar-2019-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/100x73\/irak-protesti-7-oktobar-2019-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/irak-protesti-7-oktobar-2019-xinhua.jpg","size":"325.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

UN - Poginule 254 osobe tokom antivladinih protesta u Iraku

Najmanje 254 osobe su poginule, a na hiljade demonstranata je povrijeđeno tokom antivladinih protesta u Iraku koji su počeli 1. oktobra ove godine, podaci su Misije Ujedinjenih nacija (UN) u Iraku.

U izvještaju UN-a pod nazivom "Irački protesti od 25. oktobra do 4. novembra" navodi se kako je u drugom valu protesta, koji su počeli u Bagdadu te centralnim i južnim dijelovima zemlje, život izgubilo najmanje 97 demonstranata, kao i da su na hiljade demonstranata povrijeđeno, prenosi agencija Anadolija. 

Drugi val protesta počeo je 25. oktobra, a iz UN-a navode da je u tom periodu zabilježen značajan broj kršenja ljudskih prava tokom intervencija na protestima. Najmanje 16 osoba izgubilo je život zbog suzavca koji su na protestima upotrijebile snage sigurnosti.

- Ne postoji nikakvo opravdanje za to što snage sigurnosti koriste suzavce protiv nenaoružanih demonstranata - navodi se u izjavi šefice UN-ovog Ureda za zaštitu ljudskih prava Danielle Bell.

UN je ranije objavio izvještaj "Irački protesti od 1. do 9. oktobra", a tamo je navedeno da je u pomenutom periodu poginulo najmanje 157 demonstranata, a povrijeđeno 5.494, iz čega se može zaključiti da su tokom antivladinih protesta širom Iraka dosad poginule najmanje 254 osobe.

Visoka stopa nezaposlenosti, korupcije i sve teža sigurnosna i ekonomska situacija su povod za antivaldine proteste u Iraku.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!