[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/25\/afganistan-djeca.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/25\/100x73\/afganistan-djeca.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/25\/afganistan-djeca.jpeg","size":"166.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

UN: Milioni Afganistanaca ove zime bi se mogli suočiti s glađu

 Milioni Afganistanaca ove zime bi se mogli suočiti s glađu ako se ne poduzmu hitne mjere, upozorio je Svjetski program za hranu UN-a (WFP).

Više od polovine stanovništva, oko 22,8 miliona, suočava se s akutnom nestašicom hrane, dok će 3,2 miliona djece patiti od pothranjenosti, saopćio je WFP, prenosi BBC.

- Afganistan je sada među najgorim humanitarnim krizama na svijetu, ako ne i najgorim. Odbrojavamo do katastrofe - rekao je David Beasley, izvršni direktor WFP-a.

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu u augustu nakon što su SAD i zapadni saveznici povukli svoje trupe.

Ovo je loše uticalo na ionako slabu ekonomiju koja je uveliko ovisila o stranoj pomoći. Zapadne sile obustavile su pomoć, a Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond također su zaustavili isplate.

Stanovništvo Afganistana je ovisno o pomoći jer 10% ili više njenog bruto domaćeg proizvoda dolazi od pomoći iz inostranstva. U slučaju Afganistana, oko 40% BDP-a bila je međunarodna pomoć, prema Svjetskoj banci.

Mnogi Afganistanci sada prodaju svoju imovinu kako bi kupili hranu. Novoj talibanskoj administraciji blokiran je pristup inozemnoj imovini, dok zemlje procjenjuju kako se nositi sa talibanima, što znači da su plaće državnim službenicima i drugim radnicima uskraćene.

WFP je upozorio da nadolazeća zima prijeti daljnjom izolacijom Afganistanaca koji zavise od humanitarne pomoći kako bi preživjeli. I po prvi put u Afganistanu, urbani stanovnici se susreću sa nesigurnosti hrane kao i ruralne zajednice.

U septembru je međunarodna zajednica na konferenciji u Ženevi obećala više od milijardu dolara za podršku Afganistancima, a otprilike trećina je namijenjena WFP-u.

Krizu s hranom u Afganistanu pogoršala je nestašica vode i suša - druga u toj zemlji u četiri godine.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!