[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/10\/lisice.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/10\/100x73\/lisice.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/10\/lisice.jpg","size":"55.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Uhapšeno pet osoba osumnjičenih za nedozvoljenu trgovinu duhanom

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS i ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo izvršili pretrese na 11 lokacija na području Tuzle, Lukavca, Pelagićeva, Bosanskog Šamca, Zavidovića, Prnjavora i općine Ilidža, te slobode lišili pet osumnjičenih osoba.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičene osobe duže vrijeme bavile nedozvoljenom trgovinom duhana, na način da su vršili nabavku, prevoz, skladištenje i prodaju rezanog duhana, mašina za punjenje cigareta od rezanog duhana, koje su ilegalno nabavili u R Turskoj i ilegalno u rastavljenim dijelovima prebacili u BiH.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina rezanog duhana i cigareta bez akciznih markica, mašine za rezanje duhana, mašine za punjenje cigareta od rezanog duhana, veća količina novca za koji se osnovano sumnja da je stečen nezakonitom prodajom cigareta i duhanskih proizvoda, mobilni telefoni, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe koje su pod istragom u okviru ovog predmeta, osumnjičene su za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljeni promet akciznih proizvoda KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH, sa partnerskim institucijama i agencijama, radi na većem broju predmeta koji se odnose na nedozvoljen promet duhanskih akciznih proizvoda u velikim količinama, kojim se ostvaruje velika nezakonita imovinska korist za počinioce, a nanosi se šteta budžetu i svim građanima BiH, saopćeno je iz te institucije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!