[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/trka-kultura1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/100x73\/trka-kultura1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/trka-kultura1.jpg","size":"94.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Učesnici utrke 'Sačuvajmo kulturno blago' u petak trče za institucije kulture

Udruženje "Dečki u plavom" iz Sarajeva organizirati će u petak u glavnom gradu BiH neformalnu utrku pod motom "Sačuvajmo kulturno blago" u znak podrške očuvanju šest institucija kulture od državnog značaja koje i danas djeluju bez riješenog pravnog statusa - Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetničke galerije BiH, Kinoteke BiH i Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe.

Cilj je skrenuti pažnju na značaj kulture i historije, kao i njihovog očuvanja.

- Budući da se ove institucije nalaze u teškoj finansijskoj situaciji posljednjih godina, te da je situacija sa pandemijom izazvala dodatne probleme za kulturu i institucije kulture u BiH jer se kultura našla prva na udaru prilikom izmjena i dopuna budžeta, namjera nam je ukazati na njihov značaj i pozvati sve sugrađane da ih posjete. Svakako želja nam je odužiti se ovim institucijama jer čuvaju našu historiju i rade sjajan posao, a neke od njih (Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH) su i naši direktni partneri u projektu "Two Cities Marathon" koji organiziramo 26. jula u Sarajevu i Istočnom Sarajevu - kazao je za Fenu predsjednik Udruženja Darko Lončar.

On podsjeća da trenutna epidemiološka situacija i okolnosti dozvoljavaju okupljanje na otvorenom prostoru do 100 osoba, te da je to i maksimalni očekivani broj učenika.

- Trčanje samo po sebi jeste sport koji osigurava fizičku udaljenost između takmičara, a radi njihove sigurnosti obezbijedili smo i zaštitne maske - istakao je.

Utrka u znak podrške kulturno-historijskim institucijama neće imati takmičarski karakter. Start je u petak, 10. jula u 18.00 sati ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Za utrku nisu potrebne prethodne prijave, dovoljno se prijaviti na startu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!