[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/kina-vakcina-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/100x73\/kina-vakcina-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/kina-vakcina-xinhua.jpg","size":"58.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U Turskoj počela vakcinacija, nabavljeno tri miliona SinoVac doza iz Kine

U Turskoj je danas počela vakcinacija protiv koronavirusa, a vakcinu prvo primaju zdravstveni radnici.

Prethodno je jučer ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca primio kinesku vakcinu protiv koronavirusa CoronaVac, te postao prva osoba koja je primila tu nedavno razvijenu vakcinu.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Turske (TITCK) jučer je odobrila za hitnu upotrebu CoronaVac vakcinu, koju je razvila kompanija iz Pekinga SinoVac.

Tri miliona doza vakcina koje je proizveo SinoVac stiglo je u Tursku 30. decembra. Prebačene su u medicinsko skladište Ministarstva zdravlja, a uzorci vakcine odneseni su u laboratoriju TITCK na ispitivanje u trajanju od 14 dana.

Inače, vakcinacija će biti provedena u četiri koraka. U prvom koraku vakcinišu se zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina i odrasli koji žive u prepunim mjestima kao što su skloništa.

Zatim slijede uposleni u važnim službama, ljudi stariji od 50 godina i osobe s bar jednom hroničnom bolešću. U trećoj fazi, vakcine će dobiti osobe mlađe od 50 godina s barem jednom hroničnom bolešću, mladi i oni koji imaju posao. U završnoj fazi biće vakcinisane sve preostale osobe.

Građani će morati preko interneta zakazati termin za primanje vakcine. Bit će aplicirane dvije doze s razmakom od 28 dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!