[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/sajam-herceg.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/100x73\/sajam-herceg.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/sajam-herceg.jpg","size":"417.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

U Travniku sajam zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju

Dvadeset pet proizvođača organske hrane izložilo je u četvrtak svoje proizvode na 12. sajmu zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju, koji je u Travniku organizirao Savez udruga organskih proizvođača Federacije BiH, uz potporu Općine Travnik.

Predsjednik Saveza Sejad Herceg kazao je Feni kako je poruka ovogodišnjeg sajma da proizvođači moraju voditi računa o kvaliteti hrane koju proizvode, ali i da je nužna snažnija potpora države poljoprivredi i jačanju ruralnog razvoja.

- Donosioci odluka moraju imati u vidu da poljoprivrednici proizvode hranu i da razvoj poljoprivrede moraju podržati i institucionalno rješavati. Nebrigu države vidimo iz dana u dan jer broj poljoprivrednika rapidno opada - kazao je Herceg.

Upozorio je kako zemlje regije ulažu znatno više u poljoprivredu te da bh. proizvođači ne mogu biti konkurenti.

- Imaju deset puta više poticajnih mjera nego BiH i kako da mi, uz neredovne poticaje, budemo konkurentni, a granice su otvorene - ističe Herceg, dodavši da kao jednu od mjera, očekuje formiranje razvojno-resursnog centra u SBŽ-u za potporu poljoprivrednicima.

Građani na Sajmu zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju u Travniku, među ostalim, mogu kupiti med, ljekovito i začinsko bilje, kao i suvenire.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!