[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/11\/andric-godisnjica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/11\/100x73\/andric-godisnjica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/11\/andric-godisnjica.jpg","size":"280.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Travniku obilježena godišnjica dodjeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću

Književno-filmskom večeri pod nazivom „Najbolje je ipak pustiti čovjeka da priča slobodno“ u Travniku je u utorak navečer obilježena 65. godišnjica objavljivanja romana "Prokleta avlija" i godišnjica dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću.

Kustos Memorijalnog muzeja "Rodna kuća Ive Andrića" Enes Škrgo podsjetio je da je Andrić  nekoliko puta bio nominiran za Nobelovu nagradu, a dodijeljena mu je 1961. godine za roman "Na Drini ćuprija".

- BiH bi se Andrića trebala prisjećati svakoga dana u godini, a osobito ukoliko se zna da je novčani iznos koji je dobio na ime Nobelove nagrade darovao za unaprjeđenje bibliotekarstva u BiH - kazao je Škrgo.

Istaknuo je da Memorijalni muzej u Travniku obilježava sve značajne godišnjice u vezi s Andrićevim likom i djelima, a cilj je, prvenstveno, zainteresirati i privući mlade književnosti.

- U tome baš ne uspijevamo, jer, kao što se može vidjeti, u publici nema mnogo mladih iako ih nastojimo privući. Međutim, to je jednostavno dio opće kulture i prakse nečitanja, te dominacije tehnike i medija - naglasio je on.

Na upit novinara o dominaciji ideoloških interpretacija Andrićevih djela na prostoru bivše Jugoslavije, Škrgo je istaknuo da se radi o mnoštvu interpretacija o Andriću kao piscu samo jednog naroda ili piscu koji svojim djelima nije želio dobro drugom narodu.

- Ukoliko se čitaju njegova djela, jasno je da su to neistine. Mnogo je tu interpretacija i žalosna je ta slika koja mladima nudi falsifikat umjesto istine - dodao je Škrgo.

U okviru obilježavanja dviju godišnjica, publici u Memorijalnom muzeju "Rodna kuća Ive Andrića" prikazani su inserti ekranizacije Andrićeve "Proklete avlije" iz 1984. godine.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!