[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/koronavirus-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/100x73\/koronavirus-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/koronavirus-ilustracija.jpg","size":"64.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

U Sloveniji šest novih zaraza i jedan smrtni slučaj

U Slovenji su u zadnja 24 sata na koronavirus testirane 332 osobe, pri čemu je potvrđeno šest novih zaraza, a jedan je zaraženi pacijent umro, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

Trenutno je zbog Covida-19 hospitalizirano 24 pacijenata, od kojih dva na intenzivnom liječenju i na respiratoru, potvrdilo je ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije ukupan broj zaraženih popeo se na 2255, a umrlo je 128 osoba. Trenutno je 195 aktivnih slučlajeva zaraze, a od ukupnog broja zaraženih od početka epidemije oporavilo se njih 1927, odnosno skoro 86 posto, prema službenim podacima ministarstva zdravstva.

U zadnje vrijeme slovenski epidemiolozi opetovano upozoravaju mlade ljude na opasnosti zaraze na masovnim druženjima, pa je ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje oštro reagirao na vijesti da neki noćni klubovi na slovenskoj obali rade suprotno naputcima stručnjaka.

Na takvim se zabavama ne drži propisana distanca, ljudi se znoje i dišu dublje nego inače, pa oni koji su oboljeli izlučuju mnogo više virusa nego bi inače, kazao je Krek u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Na takvim su zabavama mladi fizički aktivni i udahnu više virusa koji je prisutan, dodiruju se, rukuju i grle, dakle čine sve ono što se u epidemiji ne smije, kazao je Krek.

Sada nije vrijeme za takve zabave, kazala je za medije vodeća slovenska infektologinja iz vladinog tima Bojana Beović, dodavši da je prizori iz nekih mjesta za takve zabave na slovenskoj obali, objavljeni na Instagramu, podsjećaju na ono "što se događa na Zrću".

Ona i Krek prošlog su tjedna naveli da je većina od importiranih slučajeva virusa u Sloveniji posljedica neodgovornog  ponašanja mladih Slovenaca koji posjećuju noćne klubove i zabave na hrvatskom otoku Pagu, posebno na Zrću.

U Sloveniji je sasvim jasno tko bi morao kontrolirati stanje na takvim okupljanjima i zabavama. To moraju činiti inspektori, a u krajnjim slučajevima i policija, kazao je ravnatelj slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek, prenosi Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!