[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/ante-lovric.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/ante-lovric.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/ante-lovric.jpg","size":"76.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Širokom Brijegu izložba Ante Lovrića 'Dobro je sve'

U Galeriji "Vrba" u Širokom Brijegu u petak, 30. srpnja, u 20 sati bit će upriličena izložba pod nazivom "Dobro je sve", autora Ante Lovrića, a riječ je o grafitima koji su Anti hobi gotovo petnaest godina.

Grafit kao medij sve se češće smatra umjetnošću koja ukazuje na socijalnu osjetljivost i angažiranost kojom obiluje jedno djelo. Toga je svjestan i autor ove izložbe. Njegovi grafiti u početku su bili samo pseudonim potpis na zidnim plohama, a danas su prepoznatljiv opus ispred kojeg se prolaznik zaustavi, nasmije satiričnoj poruci koju šalje, pa čak i fotografira.

Svojim radovima ulicu pretvara u muzej i galeriju dostupnu svima, a slučajne prolaznike, pretvara u promatrače umjetničkog djela. Suvremenu umjetnost, koja u svijetu odmiče od tradicionalnog, on vješto stapa upravo s tradicijom, ističu organizatori izložbe.

Crtač je, navode, koji ima stav i estetski osjećaj. Odabravši ulicu kao platno za svoje radove, nastoji ne narušiti izgled prostorne sredine, nego je na specifičan način obogatiti, što mu uvelike i uspijeva. Iako vješto ukomponirani u ambijent, radovi se, zbog autorova prepoznatljivog rukopisa i kolorita, lako zamijete i prolazniku ukradu pozornost.

 Njegova su djela prilično zahtjevna. Izrada skice, pa kasnije šablona, uzima dosta vremena, pogotovo ako je riječ o radu velikih dimenzija. Šablone izrađuje od mnogo malih dijelova koje, nakon izrade u računalu, printa, izrezuje te lijepi. Pomno bira i mjesto gdje će oslikati grafit. Određenu ličnost smješta u krajolik gdje će svima biti jasno koju poruku želi poslati. Velik izazov iziskuje prijenos ideje na zid jer se treba zaputiti na mjesto, ponijeti sa sobom svoj 'hodajući atelje' i paziti na one koji ovu vrstu umjetnosti smatraju vandalizmom. Kako Ante kaže, upravo mu je ta zadnja faza i najdraža.

Ante Lovrić je rođen je 20. rujna 1990. godine u Mostaru. Živi i školuje se u Širokom Brijegu gdje započinje svoje stvaralaštvo i razvija ljubav prema grafitima. Prve skice nacrtao je 2003. godine dok je još pohađao osnovnu školu, a dvije godine kasnije prenio ih je na zid.

Prvi grafit, svoj pseudonim, oslikao je u Širokom Brijegu. Odlaskom na studij u Mostar, proširio je prostor za svoja djela na ostale gradove u Hercegovini.

 Ljubav prema grafitima postajala je sve veća, a proces pripreme i oslikavanja postajao je izazovniji i zanimljiviji. Oslikavanje zidova sprejem postupno je postajalo prejednostavno te je 2012. godine počeo oslikavati zidove pomoću šablona.

S vremenom, i uz veće mogućnosti, počinje oslikavati u Hrvatskoj i Njemačkoj, a svoje stvaralaštvo širi i na medij skulpture.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!