[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/08\/081019-autorska-prava.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/08\/100x73\/081019-autorska-prava.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/08\/081019-autorska-prava.jpg","size":"371.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Sarajevu održana Međunarodna konferencija o reprodukcijskim pravima

Međunarodna konferencija o reprodukcijskim pravima održana je danas u Sarajevu, s ciljem da se ukaže na značaj bosanskohercegovačkih autora i izdavača u pogledu njihovih autorskih prava kada se njihova djela koriste putem reprodukcije – umnožavanja.

Konferenciju „Kolektivno upravljanje autorskim pravima za tekstualna djela i djela bazirana na slikama“ su organizirali International Federation of Reproduction Rights Organisations (IFRRO) i Udruženje Original za ostvarivanje i zaštitu reprodukcijski prava.

Predsjednik Udruženja Original, književnik Goran Simić, je prije početka konferencije kazao novinarima da, ako se vratimo u šezdesete i sedemdesete godine vidjet ćemo da je broj fotokopirnih aparata toliko porastao da su praktično izdavači počeli gubiti novac, a time i autori.

- Na primjer, danas svako i telefonom može snimiti cijelu knjigu, a da se pri tom nema obaveza prema autoru i izdavaču - naveo je Simić.

Kaže da je Udruženje Original zbog toga uspostavljeno prije par godina, „da bi se uključili u jednu veliku familiju IFRRO organizacije koja djeluje u cijelom svijetu“.

- Oni su to već davno počeli raditi. Mi kasnimo, međutim ovo sve što smo napravili je velika stvar. Ova konferencija nam znači potvrdu onoga što smo do sada radili, a i afirmaciju brige za autore i za izdavače - naveo je Simić.

Istaknuo je da se „za sve ono što je napisano, autorsko, mora tražiti ovlaštenje od samoga autora ili izdavača“.

- Još uvijek je nesređena situacija, svi imaju dobru volju, ali treba poraditi na tome - zaključio je Simić.

Član Udruženja Original, urednik u izdavačkoj kući Baybook Damir Uzunović, je kazao da je postojanje ovog udruženja prvi početak u implemenataciji, odnosno konzumaciji kolektivnih autorskih prava.

- U smislu da mi po legislativi Evropske unije, po onome kako moramo u pristupu EU biti, moramo se u mnogo čemu ugledati na njih. Jedan od osnovnih zakona jeste zakon o pravima, pogotovo o kolektivnim pravima - kazao je Uzunović.           

Napomenuo je da, ako nema neko da kontroliše protok teksta, onda se krše prava.

- U ovom slučaju, Udruženje Original je osnovano zato da uhvati taj momenat protoka teksta i da uz određene tarife, koje je donijelo svojom odlukom Vijeće ministara, da to naplati od onih koji daju tekst u promet - kazao je Uzunović.   

Podsjetio je da je zakon donesen 2011. godine, te da su se od tada do danas promijenile tehnologije.

- U taj zakon nije ušao protok teksta kroz pametne telefone, kroz tablete itd. To mora ući zato što je tu cirkulacija teksta najveća - smatra Uzunović.

Manda Galić iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH je kazala da Institut, u sklopu zaštite intelektualnog vlasništva, vodi upravne postupke za dodjelu prava industrijskog vlasništva, gdje spadaju patent, žigovi, idustrijski dizajn, a također pruža i stručnu pomoć autorima kao i nositeljima srodnih prava, izdavačima.

Napomenula je da je jedan od značajnih uloga Instituta i dodjela dozvola za kolektivno ostvarivanje autorskih i srodnih prava. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!