[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/pozar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/100x73\/pozar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/pozar.jpg","size":"258.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U požaru na Kanarskim otocima izgorjelo više od 12.000 hektara šume

Požar na Kanarskim otocima i dalje je aktivan, ali je situacija danas nešto bolja jer je vjetar slabiji, a temperatura niža, prenosi AP.

Evakuirano je 10.000 ljudi, a požar gasi više od 1.000 vatrogasaca i pripadnika službe za vanredne situacije.

Na zapadnim padinama otoka Gran Canaria  izgorjelo je više od 12.000 hektara šume.
Predsjednik Kanarskih otoka Ángel Víctor Torres kaže u tvitu u utorak da plamen gubi na snazi i da je srce glavnog otočkog rezervata Tamadaba pošteđeno od  vatre.

Tek noć prije, vlasti su opisale požar kao "nekontroliran" i brzo napredujući prema jugu otoka.

Otok Gran Kanarija i glavni grad Las Palmas poznati su po plažama i planinama i popularna su turistička destinacija Evropljana.

Požari su česti u južnoj Evropi tokom toplih i sušnih ljetnih mjeseci. Za gotovo polovinu španskih provincija danas je na snazi upozorenje na veliki rizik od požara.

Gran Kanarija je brdski vulkanski otok u arhipelagu Atlantskog okeana, sjeverozapadno od Afrike.

Neki turisti su zbog požara  morali napustiti  hotele na seoskom području i premješteni su u druge smještajne jedinice, rekla je otočka vlada.

Turisti na obali mogli su vidjeti kako u more uranjaju oblaci sivog dima. Međunarodna zračna luka Las Palmas radila je normalno, saopćile su vlasti u ponedjeljak.

Predsjednik Kanarskih otoka Torres rekao je da je 1.100 vatrogasaca raspoređeno u smjenama, zajedno sa 16 aviona koji  gase požar od u subotu popodne. 

 Vatrogasci su se suočili s velikim plamenom i puhanjem vjetra u ponedjeljak, kada su temperature dostigle 36 Celzijevih stupnjeva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!