[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/27\/korona-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/27\/100x73\/korona-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/27\/korona-1.jpg","size":"109.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U Portugalu se smanjuje broj zaraženih koronavirusom

Portugalski zdravstveni stručnjaci kažu da postoje znakovi da dolazi do smanjenja broja zaraženih COVID-19, dok politički lideri razmatraju da li da počnu ukidati restrikcije protiv širenja koronavirusa.

Delta varijanta je proteklih sedmica činila gotovo 99 posto slučajeva zaraze, prenosi AP.

Viši članovi vlade sastali su se u utorak s analitičarima koji su rekli da, iako je stopa infekcije i dalje visoka, rast se usporava, a vrhunac krize se približava.

Stopa zaraze u Portugalu na 100.000 stanovnika tokom 14 dana je iznad 400. U teško pogođenom glavnom gradu Lisabonu i turističkoj regiji južnog Algarvea stopa zaraze se stabilizira.

Broj pacijenata zaraženih COVID-19 na intenzivnoj njezi raste od početka mjeseca, a stopa popunjenosti covid bolničkih kreveta  iznosi 78 posto.

Očekuje se da će portugalska vlada na sjednici u četvrtak odlučiti hoće li ublažiti neke restrikcije na okupljanja, nakon pritužbi vlasnika restorana i barova da gube zaradu.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!