[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/noc-teatra.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/100x73\/noc-teatra.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/noc-teatra.jpg","size":"363.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U 'Noći teatra u BiH' raznovrsni programi, centralna manifestacija u Zenici

Pozorišne predstave, ali i informiranje o pozorištu iz druge vizure zamisao je manifestacije Noć teatra koja će u subotu, 16. novembra biti upriličena širom Bosne i Hercegovine.   

Tako će uz predstave, kao osnovni dio programa, biti održane promocije knjiga, online teatarske izložbe i drugi sadržaji.       

Koordinatorica 10. Noći teatra BiH Merima Handanović iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica najavila je 19 sudionika na toj manifestaciji iz 14 gradova, sa ukupno 26 programa.   

- Na centralnoj manifestaciji u Zenici bit će upriličeno izvođenje predstave 'Otthello', po tekstu Williama Shakespearea. Režirala je Nina Nikolić, a nastala je u međunarodnoj kooprodukciji BNP Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Peripetija produkcije iz Skoplja - naglasila je na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu Sarajevo.      

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo Šejla Šehabović kaže da je ta institucija kulture za ovogodišnju manifestaciju pripremila promociju knjige 'Laboratorija lutkartstva - Bijenale jugoslovenskog lutkarstva, Bugojno 1979 - 1989.' Vahida Durakovića, a bit će postavljena i prigodna izložba.  

V.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Slaven Vidak smatra da manifestacije takvog tipa doprinose promociji pozorišta uopće i pozorišne umjetnosti.

Narodno pozorište Sarajevo sudjelovat će predstavom 'Ožalošćena porodica' prema tekstu Branislava Nušića, u režiji Ahmeda Imamovića i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Kaže da publika mnogo voli tu predstavu. Dugo je na repertoaru, ali uvijek rasprodata.   

Treća subota u novembru tradicionalno se obilježava kao Noć teatra, a na evropskom nivou sudjeluje 11 država. Ove godine 16. novembar je i Međunarodni dan tolerancije, a u BNP Zenica bit će postavljena izložba 'Romi na marginama'.     

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!