[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/img-20190911-131810.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/100x73\/img-20190911-131810.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/img-20190911-131810.jpg","size":"504.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Mostaru prosvjedna šetnja u znak sjećanja na žrtve Srebrenice

Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995. zajedno s majkama Srebrenice organizirao je u srijedu u Mostaru na platou ispred Muzeja žrtava rata i genocida mirno okupljanje nakon kojeg je uslijedila prosvjedna šetnja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

 Svakog jedanaestog u mjesecu, majke Srebrenice okupljaju se u Tuzli i na ovaj način već godinama traže istinu o počinjenim zločinima i sudbinama njihovih najmilijih te kažnjavanje zločinaca, a ovog mjeseca u Mostaru su dobile priliku da se zajedno s građanima Mostara prisjete žrtava genocida.

 - Ovo je naš pilot projekt, a svaki naredni mjesec ova bi se aktivnost trebala realizirati u nekom drugom gradu kako bi se širila istina o tome što se dogodilo u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini - izjavio je novinarima u ime organizatora Jasmin Mešković.

 Po njegovim riječima, potrebno je pričati priču i polako tu priču prenositi na djecu, odnosno mlađe generacije.

 - Mi smo već u godinama, umorni, i bez adekvatne podrške cijelo vrijeme od institucija države stoga imamo obvezu prenijeti ovaj naš posao na mlađe generacije. Moramo ovo naše uže borbe za istinu i pravdu širiti i jačati svaki dan sve više i više, a ovo danas je očiti dokaz da postoji raspoloženje i volja i da trebamo jedni drugima pružiti ruku - kazao je Mešković.

 Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić izrazila je zadovoljstvo pozivom da se i u Mostaru obilježi ovaj datum te izrazila želju da se i u drugim gradovima prikaže tragedija Srebrenice, ali i cijele Bosne i Hercegovine. 

 - Nama je jako drago tko nam se god pridruži, jer mnoge su majke umrle i sve nas je manje u Tuzli tako da svako udruženje ili građanin koji nam se pridruži za nas je značajno - kazala je Čatić i podsjetila kako se još uvijek traga za 1.300 osoba, među kojima je i njezin sin.

 Prosvjedna šetnja koja je krenula iz Ulice braće Fejića prema Šehitlucima završena je na Starom mostu gdje je planiran skok bez aplauza.

 Šetnju su podržale mnoge obrazovne institucije, te organizacije i udruženja iz Mostara.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!