[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/lukavac-zrtvegenocida-spomen.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/100x73\/lukavac-zrtvegenocida-spomen.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/lukavac-zrtvegenocida-spomen.jpg","size":"103.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Lukavcu se gradi spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Lukavac Edin Delić potpisali su ugovor o izgradnji spomen - obilježja za žrtve genocida u Srebrenici.

Radi se o prvoj fazi izgradnje spomen - obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja TK odobrilo dio sredstava za istu namjenu.

- Svjesni smo broja raseljenih osoba koje su živjele ili danas žive u općini Lukavac i da spomen - obilježje žrtvama genocida u Srebrenici itekako znači puno. Odlučili smo podržati tu ideju, koju treba prenijeti i u druge gradove. Pijetet za sve žrtve, pogotovo za žrtve genocida u Srebrenici, ne smije prestati. Izgradnjom spomen - obilježja trajno ćemo vraćati sjećanje na najmračnije dane za našu domovinu, ali i na najzaslužnije njene sinove. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih - istakao je Ramić.

Općinsko vijeće Lukavac usvojilo je inicijativu načelnika Općine Edina Delića da se jedna ulica nazove 'Ulica žrtava genocida u Srebrenici'. Nakon toga pristupilo se izradi projektne dokumentacije i pribavljanju dozvola potrebnih za izgradnju spomen - obilježja.

- Općina Lukavac obezbijedila je dio sredstava, obavila sve prethodne aktivnosti u pribavljanju potrebne dokumentacije i dozvola. Radi se o spomen - obilježju kakvog zaslužuju žrtve i njihove porodice. Svi smo zahvalni, posebno porodice žrtava, za podršku koju nam je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pružilo da bismo i taj projekt završili u našoj općini - kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!