[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/konjic-sevdah-2020-nu-konjic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/100x73\/konjic-sevdah-2020-nu-konjic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/konjic-sevdah-2020-nu-konjic.jpg","size":"93.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Konjicu upriličen 20. revijalni festival sevdalinke

Revijalni 20. festival sevdalinke "Konjic sevdah 2020", koji je dio projekta "Konjic u svijetlu očuvanja tradicionalne baštine", održan je u utorak u Narodnom univerzitetu Konjic.

Ova ustanova u Konjicu nastavlja s promocijom i očuvanjem tradicionalne baštine, odnosno pjesme sevdalinke, i prva je ustanova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) koja je realizirala festival sevdaha, priopćeno je u četvrtak iz Narodnog univerziteta Konjic.

Festival je prije 20 godina otvoren sa Safetom Isovićem kao specijalnim gostom, te kasnije nastavljen sa Zekerijahom Džezićem, Omerom Pobrićem, Zehrom Deović, Feridom Avdićem, Edinom Pandurom, Enesom Begovićem, Ibrahimom Jukanom, Damirom Imamovićem, Ansamblom "Divanhana & Vanja Muhović", "SevdahArt" iz Sarajeva, "Divanhana & Lejla Ćatić" i Ansamblom "Bosanski lonac", a kao gošća sudjelovala je i Hanka Paldum.

"U ovoj godini repertoar je poboljšan specifičnim konceptom, sevdahom, koji posebno miriše uz aranžmane konjičkog sastava 'Maratonci' u kojem sudjeluju afirmirani instrumentalisti Fadil Buturović, Vanja Alikadić, Dino Džumhur, Almir Batan Macić, Damir Macić i Harun Subašić. Konjička publika je uživala u solističkom nastupu Alme Subašić i Zanina Berbića, a na samom početku festivalski program otvorili su polaznici Muzičke škole 'Harmonika' pod vodstvom mentora Adnana Lape", ističu organizatori.

Uz najljepše priče o tradicijskim vrijednostima duhovne baštine, Konjičane su, kako navode iz Univerziteta, oduševili glumci Minka Muftić i Armin Omerović, za vizualne i scenografske detalje pobrinuo se Muamer Ćukle, a tehničku realizaciju projekta pomogli su Muhamed Krnjić, Semir Hadžajlić i Fadil Herić.

Direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović istaknuo je važnosti artističkih vrijednosti koju Konjic baštini već 20 godina.

"Bez obzira na veoma tešku situaciju, bitno je ostati povezan i održati kontinuitet u produkciji kvalitetnih umjetničkih sadržaja. Zahvala ide i publici koja je iskoristila ovu prigodu za uživanja, ali i da veoma disciplinirano poštuje sve preporučene mjere", kazao je Mušinović.

U 2020. godini Univerzitet namjerava realizirati projekt "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine" u kojem će kroz više različitih programa objediniti sve segmente djelatnosti, što podrazumijeva da će Centar za kulturu u prostorijama velike scene Narodnog univerziteta, pored spomenutog Festivala sevdalinke za afirmirane izvođače, prirediti prateći off program pod nazivom "Natjecanje osnovnih škola općine Konjic u očuvanju tradicionalne baštine pjesme sevdalinke" uz nadzor stručnog, akademskog žirija i profesionalnog glazbenog ansambla.

Zavičajni muzej, u sklopu ovog projekta, nastavit će s promocijom kulturno-povijesnog nasljeđa BiH i to posebice kroz programe za mlade ljude, za koje će se kroz etnološku, arheološku i povijesnografsku zbirku prirediti edukativne radionice.

Projekt "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine" podržan je od strane Općine Konjic, Federalnog  ministarstva kulture i sporta i kompanije BH Telecom, stoji u priopćenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!