[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/milano-korona.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/100x73\/milano-korona.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/milano-korona.jpg","size":"169.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U Italiji 424 osobe zaražene koronavirusom, tri pacijenta izliječena

Italija, u kojoj je dosad umrlo 12 ljudi u epidemiji koronavirusa, objavila je u srijedu navečer da je u zemlji ukupno 424 osoba zaraženo, prema podacima Civilne zaštite koje prenose svjetske novinske agencije.

Novi podaci šefa Civilne zaštite Angela Borellija ne sadrže informacije o smrtnim ishodima, ali se navodi da su tri pacijenta u potpunosti ozdravila.

Riječ je o tri pacijenta liječena u Rimu od početka februara, od koji je par kineskih turista i  mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

"Tri pacijenta koji su bili pozitivni na koronavirus su izliječeni. To je poruka Talijanima da je bolest izlječiva", rekao je Francesco Vaia, direktor talijanske referentne bolnice za zarazne bolesti Spalanzani u Rimu.

Bolnica je u liječenju koristila antivirusnu eksperimentalnu terapiju, precizirao je. Liječnici su eksperimentirali s antiviralnim agensima i lijekovima koji se koriste protiv virusa ebole.

Samo 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi, istaknuo je Borelli.

Od petka je provedeno 9687 testiranja i manje od 4 posto je bilo pozitivno, navodi Civilna zaštita. Testirane su osobe sa simptomima i one koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama, precizirao je Borelli.

Najpogođenija je Lombardija, ekonomsko središte Italije gdje ima 258 slučajeva oboljenja, među kojima prvi puta i četvero djece (u dobi od 4 godine, dvoje 10-godišnjaka i jedan 15-godišnjak) koji imaju blage simptome.

Osamnaest karabinjera iz Codogna od srijede je u izolaciji zbog mjera opreza jer su bili na oproštajnom susretu s kolegom koji je zaražen. Codogno i devet gradova Veneta su pod karantinom nakon hospitalizacije 38-godišnjeg “nultog pacijenta”, uz kojeg se povezuje većina slučajeva u Lombardiji.

U Venetu je zaražena 71 osoba i tamo je u petak zabilježen prvi smrtni slučaj te bolesti.

Tri osobe izliječene su u Laciju i one nisu povezane s epidemijom na sjeveru zemlje.


Škole, univerziteti i kina zatvoreni su i otkazano nekoliko javnih događanja.

Postoje strahovi da bi širenje koronavirusa moglo  dovesti Italiju u ekonomsku recesiju, navodi  BBC čiji izvještač iz Milana navodi kako su  prazni kafića, restorani u gradu,  u hotelima su otkazani najavljeni dolasci gostiju.

Povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je novinarima nakon sastanka s talijanskim ministrom zdravlja u Rimu: "To je pitanje koje zabrinjava, ali ne smijemo popustiti u panici.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!