[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/hinako.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/100x73\/hinako.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/hinako.jpg","size":"82.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

U Hrvatskoj 77 novih pozitivnih slučajeva, ukupno 790

Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još 77 osoba, čime se ukupan broj popeo na 790 osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Nema novih preminulih, a oporavilo se još 12 osoba čime se ukupan broj osoba koje su dosad ozdravile popeo na 64 osobe, objavio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Na respiratoru je trenutačno 27 pacijenata i do sada je preminulo šest osoba.

"Rano smo uveli mjere za samozaštitu građana i veseli nas što građani poštuju mjere. Zato je naša krivulja porasta broja oboljelih i dalje linearna", istaknuo je ministar.

''Ako se odgovorno ponašamo, broj oboljelih može iz dana u dan biti sve manji. Sve je na nama, na meni, na svima nama'', istaknuo je ministar zdravstva.

Hrvatska ima 803 resipiratora, a ministar je potvrdio i da se radi na postupnom uvozu 250 novih respiratora. Rekao je da postoje i ponude respiratora od proizvođača s istoka, ali se takvi uređaji prvo moraju provjeriti.

Također, radi se na revidiranju uvjeta pod kojima oboljela osoba može biti puštena iz bolnice na kućnu izolaciju.

Za osobe koje su dobile rješenje o samoizolaciji vrijedi to da o prestanku uvedenih mjera trebaju obavijestiti sanitarnu inspekciju ili epidemiološku službu.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić rekla je da se radi na revidiranju uvjeta pod kojima oboljela osoba može biti puštena na kućnu izolaciju, prenosi Hina.

Još nema ni statistike izliječenih slučajeva jer je na 700-tinjak potvrđenih i 60-ak izliječenih teško raditi nekakvu statistiku.

"Možemo reći da je inicijalno bio veći broj bolesnika mlađe i srednje dobi, i oni su se brže oporavili. Sad će ići novi postupnik za hospitalizaciju i otpust bolesnika. Ono što se sada zna, oboljeli su pozitivni na koronavirus oko 24 dana, a bit će pod nadzorom 28 dana jer se ne očekuje da će biti pozitivni nakon isteka tog razdoblja", rekla je Markotić.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!