[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/17\/tuzla-kaleidoskop-art05.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/17\/100x73\/tuzla-kaleidoskop-art05.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/17\/tuzla-kaleidoskop-art05.jpg","size":"525.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

U Gradskom parku u Tuzli otvoren "Kaleidoskop art"

 U sklopu 10. međunarodnog festivala "Kaleidoskop", koji će kao dio manifestacije "Ljeto u Tuzli" trajati do 22. jula, u centralnom gradskom parku danas je otvoren „Kaleidoskop art“, mali sajam umjetničkog i poduzetničkog stvaralaštva.

Na dvadesetak štandova izloženi su razni predmeti, od umjetničkih slika, sukulenata, terarijuma, modnih predmeta i rekvizita, suvenira, pa do raznorazne bižuterije, igračaka, magnetića...

Po riječima Dajane Bakić, članice Organizacionog odbora "Kaleidoskopa", nakon javnog poziva odazvali su se i izložili svoje stvaralaštvo umjetnici i poduzetnici iz Tuzle, Bijeljine, Lukavca i drugih mjesta s područja sjeveroistočne Bosne. 

- "Kaleidoskop" je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u umjetnosti. Festival ima širi karakter i raznovrsne segmente, počev od muzičkih do plesnih, s kreativnim radionicama, art marketom, te drugim zanimljivim sadržajima, koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa festivala - izjavila je Bakić.

Među izlagačima posebnu pažnju plijeni štand Amije Pjević i Faruka Salkovića iz Tuzle.

- Amina i ja bavimo se izradom sukulenata i ukrasnih saksija od ljepila i kamena. Osim saksija koje su više namijenjene za vani, avlije i balkone, bavimo se i izradom tzv. terarijuma koje, opet, ukrašavamo sukulentima i koji su namijenjeni za dnevne boravke, kancelarije i druge prostore. Mnoge od ovih biljaka imaju ljekovita svojstva, a u našem narodu najpoznatija je čuvarkuća, koju posjetioci zaista traže – kaže Salković za Fenu.

Gradska uprava je izlagačima osigurala besplatne štandove, ali ne i prostorije za smještaj izloženih predmeta, kada se "sajam" zatvori oko 22 sata.

- Ovo je drugi "Kaleidoskop" na kojem izlažemo. Bili smo vrlo zadovoljni odzivom prošle godine i nadamo se da će tako biti i ove godine - dodaje Amina Pjević uz želju da ih vrijeme posluži.

"Kaleidoskop art" je otvoren od 10 do 22 sata, a trajat će koliko i Festival – do 22. jula.

Podijelite ovaj članak!