[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/23\/vakcina-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/23\/100x73\/vakcina-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/23\/vakcina-1.jpg","size":"38.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U EU rasprava o trećoj dozi vakcine protiv COVID-19 radi slobode putovanja

Vlade zemalja članica Evropske unije započele su u utorak debatu o tome koliko dugo su vakcine protiv COVID-19 efikasne i da li će biti potrebni dokazi o trećoj dozi radi slobodnog putovanja u zemljama Unije u vrijeme kada broj slučajeva zaraze raste.

Evropska komisija trebala bi ove sedmice predstaviti prijedlog za koordinaciju slobodnog kretanja sa Covid propusnicama, nakon što je Austrija u ponedjeljak postala prva zemlja u zapadnoj Evropi koja je ponovo uvela lockdown otkako su uvedene vakcine.

EU propusnice omogućile su ublažavanje restrikcija na prekogranična putovanja, podsjeća Reuters.

Pojedinačne zemlje izdaju Covid propusnice, ali su priznate za putovanja širom EU. Oni se sada sve više koriste u mnogim zemljama EU za pristup zatvorenim prostorima kao što su barovi ili pozorišta.

Grčka je predložila da bi ljudi trebali slobodno putovati samo ako su primili drugu ili treću dozu u prethodnih šest mjeseci i da informacije o dodatnim dozama budu dostupne u propusnicama.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn rekao je da je od vitalnog značaja da se 27 država EU dogovori o zajedničkom standardu. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!