[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/busovaca-festival.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/busovaca-festival.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/busovaca-festival.jpg","size":"102.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Busovači završen Prvi festival kulture

Komedijom Studio Teatra 'Državni lopov' sinoć je završen prvi Festival kulture Busovača 2021, nakon četiri noći, pet omladinskih predstava, programa za djecu i roditelje i dva mini koncerta.

Festival kulture održan je u okviru projekta 'Osjeti teatar' koji realizuje Studio Teatar sa partnerima AmfiTeatrom Busovača, Osnovnom školom Kaćuni, centrima za kulturu Travnik, Donji Vakuf i Vareš.

U okviru istog projekta zaposlenici Osnovne škole Kaćuni, predvođeni direktorom Đenanom Hodžićem, izgradili su amfiteatar na otvorenom u Busovači gdje su se i odvijale sve festivalske aktivnosti. 

Tokom festivalskih dana Busovača je bila mjesto gdje je boravilo više od 60 mladih ljudi iz navedenih zajednica. Oni su, osim igranja predstava, prolazili različite radionice iz oblasti teatarske i scenske umjetnosti, ali i učestvovali u svim festivalskim aktivnostima.

- Iako se projekt realizuje posljednja četiri mjeseca, a u okviru toga su producirane četiri predstave i izgrađen amfiteatar na otvorenom, Festival kulture je bila prilika da građani Busovače uživaju u svim tim sadržajima, a ispunjen amfiteatar najbolji je pokazatelj da je to sadržaj koji publika voli i osjeća - ističe Studio Teatar.

U organizaciju Festivala uključila se i Općina Busovača predvođena načelnikom Općine Asimom Mekićem. Oni su doprinosom organizaciji Festivala i izgradnji amfiteatra iskazali želju da Busovača, iako mala općina, na trenutak može biti kulturni centar BiH. 

Direktor AmfiTeatra Udruženja za promociju kulture Busovača Mirza Begović istakao je da će AmfiTeatar organizovati i producirati i druge kulturno-umjetničke sadržaje, ali i da će već sad početi razmišljati o Festivalu kulture 2022. ‘jer je samo to način da svi zajedno doživimo bolje i ljepše sutra o kojem toliko govorimo’.

Projekt Osjeti Teatar realizuje se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!