[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/zanetadzumhur.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/100x73\/zanetadzumhur.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/zanetadzumhur.jpg","size":"57.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Brčkom predstavljeni rezultati PISA testiranja, uložiti napore na nivou BiH

Na poziv Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) prezentirali su danas u Brčkom rezultate PISA testiranja i preporuke proizašle na osnovu njihove analize.

U PISA testiranje, u kojem je BiH prvi put uzela učešće, bili su uključeni i učenici Brčko distrikta BiH.

- Na nivou BiH nema značajnijih razlika u rezulatima PISA istraživanja između gradova ove države. Ne možemo govoriti o oscilacijama u razini pokazanog znanja testiranih učenika jer rezultati pokazuju ujednačeno loše funkcionalno znanje učenika osnovnih i srednjih škola u BiH. Zbog toga je bitno na nivou cijele države uložiti napore, ponuditi okvir za bolje identificiranje i razumijevanje trenutne situacije te preporučiti mjere i aktivnosti za unapređenje obrazovanja u BiH - istaknula je koordinatorica PISA istraživanja za BiH Žaneta Džumhur.

Prvi dio prezentacije odnosio se na postojeće rezultate, a drugi dio je osmišljen kao prostor za razvoj diskusije sa stranama koje aktivno participiraju u obrazovnom sistemu - predstavnicima obrazovne vlasti, nastavnicima i direktorima škola.

Prezentacija je namijenjena najprije zaposlenima u brčanskim osnovnim i srednjim školama te Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH.

Prethodno je prezentacija sadržaja iste tematike održana još u Kantonu Sarajevo te Zeničko-dobojskom kantonu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!