[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/adoro.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/100x73\/adoro.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/adoro.jpg","size":"76.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U brčanskom Napretku održana akademija u povodu Dana državnosti BiH

U okviru manifestacije obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sinoć je u "Napretkovom" domu u Brčkom upriličena svečana akademija koju je organiziralo Udruženje građana "Stećak“ iz Brčkog u saradnji s brčanskim "Napretkom“, "Preporodom“ i Udruženjem mladih "Izvor“.

O značaju Dana državnosti Bosne i Hercegovine govorio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli profesor Amir Karić.

Karić je kazao da se ZAVNOBiH ubraja među nekoliko najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine te da je nakon 480 godina u Mrkonjić Gradu 1943. obnovljena državnost naše zemlje.

- Od 1463. do pa do 1943. godine Bosna je bila u sastavu dva carstva i jednog kraljevstva. Oba carstva, i osmansko i austrougarsko, kao i kraljevina Jugoslavija, nestali su s historijske scene, a Bosna je opstala i ponovo se uspravila. Međutim, izgradnja i liječenje ozlijeđenog bosanskohercegovačkog društva će biti dugo putovanje u čiji uspjeh građani Bosne i Hercegovine moraju vjerovati jer naš cilj je zemlja skladnih razlika i sretnih ljudi - naglasio je Karić.

On je kazao da se historija ne može promijeniti, ali da građani Bosne i Hercegovine mogu odabrati put u budućnost u kojoj će se razlike pretvoriti u skladnu harmoniju života.

-Želimo vidjeti našu domovinu kako s drugim zemljama gradi bolju perspektivu u ujedinjenoj Evropi, a ovo je vrijeme kada moramo ujediniti sve naše snage, prevazići međusobne razlike i nesporazume, granice razdvajanja pretvoriti u mjesta saradnje, a među mlade posijati sjeme sloge i tolerancije kao temelj uspješne budućnosti - istakao je Karić.

U umjetničkom dijelu programa akademije nastupili su članovi Zbora "Adoro“ koji djeluje pri franjevačkom samostanu u Tolisi, članovi Udruženja mladih "Izvor“ iz Brčkog, Josipa Ageljić ispred brčanskog "Napretka“, te magistrica violine Jasmina Kasumović i magistrica klavira Darija Jahić ispred BZK "Preporod“ Brčko.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!