[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/hadzibajric-biblioteka-slijepi-slabovidni.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/100x73\/hadzibajric-biblioteka-slijepi-slabovidni.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/hadzibajric-biblioteka-slijepi-slabovidni.jpg","size":"83.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Biblioteci za slijepe i slabovidne nova stolarija za bolje uvjete i sigurnost

Više od 30.000 bibliotečkih jedinica koje čuva Biblioteka za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine sada je smješteno u boljim prostorijama zahvaljujući projektu postavljanja nove stolarije u toj ustanovi.

Sredinom prošle godine načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić posjetio je tu značajnu ustanovu koja ima 1.344 slijepa i slabovidna korisnika i obećao pomoć.

Oštećena prozorska okna i stolarija koja nije promijenjena više od 40 godina dovodili su do toga da je u prostorijama bila prisutna vlaga i hladnoća, a takvi uvjeti znatno su uticali na građu i uvjete za rad uposlenih.

Stoga je Općina Stari Grad pokrenula projekat zamjene kompletne stolarije u prizemlju objekta i galeriji te je nakon demontaže starih drvenih prozora, postavljeno 16 novih.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Sakib Pleh kazao je da taj projekat ima veliki značaj za Biblioteku koja okuplja korisnike iz cijele zemlje i regije, a korištenje svih njihovih sadržaja i usluga potpuno je besplatno.

- Prozori koje smo imali u Odjeljenju za bibliotečku djelatnost bili su stari više od 40 godina. Ti prozori su se raspadali prije i poslije rata, bilo je skoro nemoguće raditi u tom prostoru i zaštititi knjižni fond - kazao je Pleh.

Podvukao je da je to možda jedina biblioteka u svijetu, koja za vrijeme globalne pandemije Covida-19 nije prestala s radom ni jedan dan.

Hadžibajrić je podvukao da Općina prepoznaje veliki značaj te ustanove ne samo za korisnike iz Starog Grada, nego iz cijele BiH, pa i regije kojima šalju audio zapise na kućne adrese, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Općine Stari Grad Sarajevo.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!