[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/20\/fna-144304.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/20\/100x73\/fna-144304.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/20\/fna-144304.jpg","size":"94.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U auli sarajevske Vijećnice otvorena izložba 'Svjedok' autora Adisa Lukača

Izložba "Svjedok", bh. akademskog skulptora i slikara Adisa Lukača otvorena je juče u sarajevskoj Vijećnici u sklopu ovogodišnje kulturne manifestacije „Dani  Preporoda 2021“, koju organizira Bošnjačka zajednica kulture - BZK Preporod.

Radi se o postavci slika, crteža i skulptura (18 radova) koja se temelji na temi genocida u Srebrenici te se fokusira na motiv zbijega kao fragment i simbol užasa i traume koju je proizveo i koju još proizvodi eho tog tragičnog događaja.

Govoreći o motivima i porukama koje izložba sadrži, predsjednik BZK Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić istaknuo je značaj kulture i umjetnosti kao medija koji spaja ljude i širi spoznaje, te doprinosi kulturi sjećanja i kulturi pamćenja.

- Ne smijemo traumatična zbivanja naše prošlosti prepustiti isključivo sjećanju pojedinaca. Ukoliko to uradimo ta će sjećanja izblijediti s biološkim odlaskom individua koje pamte genocid i osjećaju ga svakim djelićem vlastitog bića - kazao je Kodrić.

Istovremeno, istaknuo je važnost puta od individualnog sjećanja, do kulture kolektivnog pamćenja kao trajne kategorije koja jamči da će genocid u Srebrenici biti sačuvan „kao opomena, kao sjećanje i kao svjedočenje svakog od nas“.

U tom kontekstu, predsjednik BZK Preporod čestitao je autoru djela, izloženih u auli sarajevske Vijećnice, na snazi, kreativnosti, emociji i viziji koju je iskazao u mediju likovne umjetnosti.     

Autor Adis Lukač za Fenu ističe kako je u fokusu izložbe zbijeg, odnosno ljudi koji su preživjeli strijeljanja i pronašli svoj put preko puta smrti, te da se, nakon isčitavanja građe, svjedočanstava o genocidu u Srebrenici, odlučio za portret kao motiv koji je na najbolji način odgovorio njegovoj zamisli.

 - Umjetnost je najtrajniji element koji može da održi kolektivno sjećanje. Ono što je najbitnije, poruka ove izložbe apsolutno nije upućivanje na negativno, nego je traženje i vraćanje pozitivnog – kazao je Lukač, navodeći kako se izložba bavi svjedocima te u isto vrijeme postaje svjedokom.

Autor je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je izložba otvorena u sarajevskoj Vijećnici, koja je i sama svjedok stradanja, razaranja i urbicida, ali i obnove, ocijenivši to dobrim početkom njenog puta do najšire publike te boljih i sretnijih vremena.  

Planirano je,  ukoliko to uvjeti pandemije dozvole, višekratno 'gostovanje' izložbe u zemlji i inozemstvu, kako bi istina o genocidu, predstavljena kroz medij umjetnosti, doprla do najšire javnosti.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!