[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/afrika-koronavirus-etiopija-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/100x73\/afrika-koronavirus-etiopija-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/afrika-koronavirus-etiopija-xinhua.jpg","size":"88.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U Africi 3,5 miliona slučajeva koronavirusa i 85.000 umrlih

U Indiji, zemlji s drugim najvećim brojem slučajeva koronavirusa, broj zaraženih se smanjuju, s prosječnim prijavljivanjem od  13.700 novih infekcija svaki dan, što je oko 15 posto u odnosu na broj infekcija tokom vrhunca zaraze.

Premijer Narendra Modi rekao je da se Indija u potpunosti oslanja na zalihe vakcina protiv koronavirusa, jer je druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu vakcinisala više od milion ljudi u roku od sedam dana od početka kampanje.

Kina, koja je nedavno obilježila prvu godišnjicu zaključavanja zbog epidemije koronavirusa u gradu Wuhanu, suočava se s najgorim talasom lokalnih slučajeva od marta prošle godine.

Za razliku od bogatih država koje se utrkuju s masovnim kampanjama imunizacije, Afrika se još uvijek trudi osigurati zalihe  uz zabrinutost zbog zaraznijih varijanti virusa prvi put identificiranih u Južnoj Africi i Britaniji, piše Reuters.

Prema podacima britanske novinske agencije afričke zemlje imaju gotovo 3,5 miliona slučajeva koronavirusa i preko 85.000 smrtnih slučajeva.

Južnoafrička varijanta, poznata i kao 501Y.V2, za 50 posto je zaraznija i otkrivena je u najmanje 20 zemalja.

Američki predsjednik Joe Biden uvest će zabranu ulaska većini građana izvan SAD-a koji su nedavno bili u Južnoj Africi od subote u pokušaju da zaustavi širenje nove varijante COVID-19.

Australija i Novi Zeland su tokom pandemije prošli bolje od većine drugih razvijenih ekonomija zahvaljujući brzom zatvaranju granica, zaključavanju, strogoj hotelskoj karanteni za putnike, masovnom testiranju i  fizičkoj distanci.

 "Virus imamo pod nadzorom ovdje u Australiji, ali želimo uvesti vakcinu", rekao je australski ministar trezora Josh Frydenberg na konferenciji za novinare.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!