[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/fuzip-vodenisaobracaj-inspekcija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/100x73\/fuzip-vodenisaobracaj-inspekcija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/fuzip-vodenisaobracaj-inspekcija.jpg","size":"401.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U 122 nadzora vodenog saobraćaja inspektori izdali 15 prekršajnih naloga

Federalna uprava za inspekcijske poslove, putem saobraćajnog inspektorata u ljetnoj sezoni vrši kontrolu plovnih objekata u plovnom području Neumskog akvatorijuma i Jablaničkog jezera, kao i vozača koji upravljaju čamcima, skuterima, brodicama, splavovima i drugim plovnim objektima.

Neposrednim obilaskom Jablaničkog jezera uz obalu zapažen je veliki broj splavova, gdje postoji osnovana sumnja da za njih vlasnici ne posjeduju potrebnu dokumentaciju za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi.

U periodu od 18. juna do 31. augusta 2018. federalni inspektori za unutrašnju i pomorsku plovidbu izvršili su 122 inspekcijska nadzora i izdali 15 prekršajnih naloga u iznosu 6.000 KM.  

Federalni saobraćajni inspektori su prilikom kontrola ustanovili da pet plovila stranih registarskih oznaka ne posjeduju odgovarajuću vinjetu te su upućeni u kapetaniju da pribave istu, 39 osoba nije posjedovalo plovnu dozvolu, a četiri plovna vozila nisu bila registrovana te su vraćena na obalu.

Također, utvrđeno je da vozači za splavove nisu posjedovali uvjerenja o sposobnosti plovnih objekata za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi, kao i da vozači nisu posjedovali uvjerenja za upravljanje plovnim objektima u unutrašnjim i pomorskim plovnim putevima.

Navedenim kontrolama povećava se sigurnost ljudi i imovine u plovnom području mora u Neumu, te se povećava disciplina u pogledu osiguranja i registracije vozila, što pokazuje podatak od 426 novoregistrovanih plovnih vozila i 126 izdatih plovnih dozvola tokom 2018., saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!