[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/09\/donald-trump-bijela-kuca.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/09\/100x73\/donald-trump-bijela-kuca.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/09\/donald-trump-bijela-kuca.jpg","size":"51.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Twitter trajno suspendirao Trumpov profil: Njegova dva zadnja tweeta prekršila su pravila , glorificirala nasilje

Društvena mreža Twitter trajno je suspendirala profil američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje, prenosi Al Jazeera.

“Nakon detaljnog pregleda nedavnih tweetova s @realDonaldTrump profila i sadržaja na njemu, trajno smo suspendirali taj profil zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje”, objavila je ta kompanija.

 

U srijedu je Twitter privremeno blokirao Trumpov profil, koji ima više od 88 miliona pratitelja, nakon što su Trumpove pristalice okupirali Capitol Hill, upozorivši tada da će naknadna kršenja pravila te platforme rezultirati trajnom suspenzijom predsjednikovog profila, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Bijela kuća zasad nije ništa komentirala.

Glorifikacija nasilja

Ranije, u četvrtak, su društvene mreže Facebook i Instagram odlučile produžiti suspenziju profila američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dvije sedmice dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena.

Odluka je donesena nakon što je Facebook odlučio zatvoriti Trumpov profil na 24 sata kako bi se zaustavile njegove neutemeljene tvrdnje o krađama na predsjedničkim izborima koje su potaknule stotine njegovih pristalica da provale u zgradu Kongresa.

Najnovija Twitterova odluka uslijedila je nakon dva tweeta koje je Trump objavio u petak, a koja će mu na kraju biti zadnja na toj društvenoj mreži.

Ta dva tweeta prekršila su pravila Twittera jer su glorificirala nasilje, objavila je ta društvena mreža, dodavši da ih “treba čitati u kontekstu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku, uključujući i poticanje na nasilje, kao i u kontekstu obrasca ponašanja vidljivog s njegovog profila posljednjih sedmica”.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!