[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/211201-vive-zene.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/211201-vive-zene.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/211201-vive-zene.jpg","size":"80.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Tuzlanski kanton ispunio zakonsku obavezu u pogledu finansiranje Sigurne kuće

Manifestaciju Otvorena vrata Sigurne kuće u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno-zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama“ danas su podržali rokovodioci Skupštine i Vlade Tutlanskog kantona.

Predsjednik i zamjenica predsjednika Skupštine TK Slađan Ilić i Vedrana Petrović, premijer TK Kadrija Hodžić, ministar za rad i socijalnu politiku TK Esad Džidić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović, te predstavnici drugih općina i gradova u Tuzlanskom kantonu, ukazali su na značaj zbrinjavanja i rehabilitacije žena i djece, žrtava nasilja.

Udruženje Vive žene već 26 godina provodi aktivnosti zbrinjavanja i rehabilitacije žena i djece kao žrtava ratnog progona i stradanja, te otklanjanju posljedica ratnih trauma, nasilja u porodici i prevenciji svih oblika nasilja i poštivanju ljudskih prava u BiH.

Posebna pažnja usmjerena je na rad Sigurne kuće za smještaj i psihosocijalni tretman žena i djece žrtava nasilja u porodici.

Na žalost posljednjih nekoliko godina prisutan je trend porasta broja korisnika usluga Sigurne kuće, što ukazuje na neophodnost njenog postojanja, rečeno je danas.

Posebno je istaknuto da je Tuzlanski kanton od ove godine ispunio zakonsku obavezu i preuzeo finansiranje 30 posto troškova funkcioniranja Sigurne kuće, dok se još uvijek čeka da i Federacija BiH ispuni svoju zakonsku obavezu i osigura preostalih 70 posto sredstava za funkcioniranje Kuće.

Osim Kantona, rad Sigurne kuće podržavaju i gradovi Tuzla, Gračanica i Živinice, te općine Banovići i Kladanj.

- 16 dana aktivizma protiv rodno-zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama je važan proces kojim iskazujemo socijalnu koheziju, dakle potrebu za socijalnim kontekstom u kojem ovo društvo funkcionira. Iskazujemo solidarnost prema onima koji su najosjetljiviji. To je naša sveta socijalna obaveza. Stoga ova Vlada ima nultu toleranciju prema svakom nasilju, a posebno prema ovoj vrsti nasilja - rekao je danas premijer Hodžić, saopćio je Odjel za informisanje Vlade TK.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!