[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/policija-turska-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/100x73\/policija-turska-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/policija-turska-2.jpg","size":"87.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Turska uhapsila četvoricu Rusa zbog planiranja napada na Čečene

Šest osumnjičenih osoba, među kojima su četvorica Rusa, uhapšeni su i biće im suđeno zbog navodne urote protiv čečenskih disidenata u Turskoj, javila je turska državna televizija TRT u četvrtak.

Osumnjičeni su uhapšeni pod optužbama za “političku i vojnu špijunažu”, prenosi TV stanica. Oni su pripremali “oružanu akciju i špijuniranje” protiv čečenskih opozicionih ličnosti, dodaje se u izvještaju.

Među osumnjičenima također su jedan ukrajinski i uzbekistanski građanin.

U televizijskom izvještaju se navodi da si oni prvobitno uhapšeni u mediteranskoj pokrajini Antalija 8. oktobra u okviru istrage koju vode tužioci u Istanbulu. Oni se drže u istanbulskom zatvoru Maltepe.

Optužba za špijunažu povlači zatvorsku kaznu od 15 do 20 godina.

Brojni disidenti sa Bliskog istoka i centralne Azije uspostavili su baze u Turskoj i povremeno su napadani. Saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen je u Istanbulu u oktobru 2018. godine u ubistvu za koje zapadne obavještajne agencije tvrde da je orkestrirala vlada u Rijadu, prenosi AP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!