[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/27\/turska-migranti-ilegalni-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/27\/100x73\/turska-migranti-ilegalni-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/27\/turska-migranti-ilegalni-aa.jpg","size":"421.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Turska prošle sedmice registrirala skoro 1.800 ilegalnih migranata

Turska je  prošle sedmice registrirala  1.797 ilegalnih migranata, pokazuju podaci koje je Anadolu Agency sakupila iz sigurnosnih izvora.

Čak 1.233 migranata  je otkriveno  u više operacija koje su izvele žandarmerijske snage u sjeverozapadnim provincijama Edirne, Kirklareli i Tekirdag, koje graniče s Grčkom i Bugarskom.

Prema lokalnim sigurnosnim snagama u Edirneu, Grčka je nedavno pojačala napore za slanje ilegalnih migranata u Tursku, kršeći Ženevske konvencije, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Konvenciju UN-a protiv mučenja, navodi AA.

U obalnim provincijama Canakkale, Balikesir, Aydin i Izmir turska obalska straža i žandarmerijske snage otkrili su  s ukupno 528 migranata dok su pokušavali prijeći u Evropu kroz Grčku.

Oko 15 migranata je  policija pronašla u središnjoj provinciji Nigde, dok je u crnomorskoj provinciji Amasya, prošle sedmice zadržan 21 migrant.

Migranti su uključivali državljane Pakistana, Konga, Sirije, Iraka, Afganistana, Tunisa, Kuvajta, Maroka, Turkmenistana, Egipta, Bangladeša, Indije, Alžira, Somalije, Gane, Jemena, Palestine, Eritreje i Nigerije.

Svi su migranti ili prevezeni u bolnice na medicinsku njegu ili prebačeni u pokrajinske migracijske urede.

U 2019. godini u Turskoj je zadržano više od 454.500 ilegalnih migranata, navodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!