[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/mevlut-cavusoglu.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/100x73\/mevlut-cavusoglu.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/mevlut-cavusoglu.jpeg","size":"280.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Turska nagovijestila da bi SAD-u mogla uskratiti zračne baze Incirlik i Kurecik

Turski ministar vanjskih poslova predložio je u srijedu da bi se SAD-u moglo zabraniti korištenje dvije strateške zračne baze u znak odmazde zbog mogućih američkih sankcija protiv njegove zemlje, javila je državna agencija Anadolija.

Komentari Mevluta Cavusoglua uslijedili su nakon vijesti da su se američki zakonodavci složili oko zakona o odbrani koji uključuje i pozive za sankcioniranje Turske zbog njene odluke da nastavi s kupnjom i raspoređivanjem ruskih sistema proturaketne odbrane S-400.

- U slučaju odluke o sankcioniranju Turske, zračne baze Incirlik i Kurecik mogu postati predmetom rasprave. Članovi Kongresa moraju shvatiti da nije moguće postići ništa sa sankcijama - citirala je Anadolija Cavusoglua.

Zračna baza Incirlik na jugu Turske bila je glavna baza za američke operacije na Bliskom istoku, a u novije vrijeme i za borbu protiv grupe Islamske države u Siriji i Iraku, dok je Kurecik, na istoku Turske, ključna baza NATO-a.

Odluka Turske da kupi ruski sistem povećala je napetost između dva NATO saveznika. Washington kaže da ruski sistem predstavlja prijetnju NATO-u.

Napetosti su dodatno porasle nakon što je Turska pokrenula napad na sjeveroistok Sirije kako bi protjerala sirijske kurdske snage koje su u saradnji sa SAD-om učestvovale u borbi protiv grupe Islamska država. Turska smatra kurdske borce teroristima zbog njihovih veza sa zabranjenim kurdskim pobunjenicima koji se bore unutar Turske.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!