[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/14\/lira.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/14\/100x73\/lira.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/14\/lira.jpg","size":"125.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Turska lira snažno pala nakon što su dužnosnici centralne banke smijenjeni

Turska lira pala je danas na rekordno nizak nivo prema dolaru nekoliko sati nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio dva zamjenika guvernera centralne banke.

Turska valuta izgubila je gotovo 60 posto svoje vrijednosti od 2018. godine, što je svrstava među valute s najlošijim učinkom na bilo kojem tržištu u nastajanju.

Erdogan je zamijenio dvojicu ključnih dužnosnika nakon posebnog sastanka s guvernerom centralne banke Sahapom Kavciogluom sinoć. Nije naveden razlog za smjene, prenosi dpa.

Lira je već bila pod pritiskom zbog iznenadnog nedavnog smanjenja kamatnih stopa i visoke inflacije.

Erdogan je u posljednje dvije godine zamijenio tri guvernera centralne banke, zbog čega je povjerenje ulagača palo.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!